Pressad högrev till pressfrihetens dag 3 maj

Grillad högrev med lingonglaze

Högrev som får koka länge i buljong blir himmelskt mör. Här kokas den i rimningslag och läggs i press – vilket ger ett resultat som påminner om rimmad oxbringa. Bara att skiva köttet och grilla hastigt och pensla med en hemkokt glaze på bland annat lingon, rött vin, socker och sambal oelek. Bjud gärna med en dragondoftande kålrotspuré. Mums!

Högrev sitter högt upp på skuldran. Foto: Naturkött

Högrev sitter högt upp på skuldran. Foto: Naturkött

 

Ingredienser till 4 personer:

1 kg högrev i bit
1 gul lök
5 lagerblad
1 tsk kryddpepparkorn
salt (1/2 dl/l vatten)

Lingonglaze
1 dl frysta lingon (tinade)
1 dl rårörsocker eller rörsocker
1/2 dl sherry- eller rödvinsvinäger
1/2 dl rött vin
1/2 tsk sambal oelek
1 stjärnanis
1/2 kanelstång

Så här gör du:

  1. Skölj köttet. Lägg det i en rymlig kastrull och täck med vatten. Tillsätt salt till vatten. Låt koka upp och skumma av.
  2. Skala och skär löken i grova bitar. Lägg lök, lagerblad och kryddpeppar i kastrullen. Låt köttet sjuda ca 1 1/2 timme under lock, tills det känns mört. Låt svalna i lagen.
  3. Lyft upp köttet. Lägg det i en bunke 6–8 timmar i kylen, gärna med en tyngd på.
  4. Lingonglaze: Smält sockret i en kastrull, vicka på den då och då men rör inte om. Tillsätt lingon, vinäger och vin. Låt koka upp.
  5. Rör ner sambal oelek, stjärnanis och kanelstång. Låt småkoka 10 minuter. Sila glazen och låt kallna.
  6. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Grilla/stek dem i grillpanna ca 2 minuter på varje sida. Pensla på glazen mot slutet. Servera gärna med Kålrotspuré med dragon, Vitlöksrostad blomkåloch Ingefärsbroccoli raw style.

Detta är ett recept från ICA’s Buffé nr 5, 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *