Högtider att uppmärksamma från 28 april till 8 maj

Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret. Jo, jo, så är det! Om du fryser ändå kan du alltid dansa dig varm i morgon på Dansens dag. Läs mer om att det är hälsosamt att dansa – rena hälsokuren. Missade du körsbärsblommans dag i Stockholm finns en ny chans i Göteborg på söndag. I Nederländerna blir det fest igen, i torsdags firade de kungens födelsedag och på fredag är det befrielsedagen. Tre nationaldagar finns också att uppmärksamma bland annat – kika i Vår kalender”  och låt dig inspireras.

Valborgsmässoeld
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 28 april


Lördag 29 april
– Dansens dag, eller den internationella dansdagen*. Det är hälsosamt att dansa – rena hälsokuren. Dagen firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag, han föddes den 29 april år 1727. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang. Kalvdans en svensk dessertklassiker kan passa denna dag.
– Golden week börjar (Japan). Golden week, gyllene veckan, är fyra nationella högtider på rad på sju dagar i Japan.


Söndag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret. Exempel på varmrätter som kan tillagas i förväg och bara värmas upp är Auberginegratäng med mozarella och parmesan och Squashpaj med rom. I Sverige firar vi med att sjunga in våren, gärna vid en eld tillsammans med släkt och vänner. Kanske också genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem.
– Återföreningsdagen, Vietnam*
– Hanami – Körsbärsblommans dag i Botaniska trädgården i Göteborg. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.


Måndag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck skriver en bok om Första majs historia.
Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Beltane – fruktsamhetens högtid (wiccaner).


Tisdag 2 maj


Onsdag 3 maj
Polens nationaldag* – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för 224 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.
Internationella dagen för pressfrihet (FN) – Dagen är till för att uppmärksamma de som arbetar för en fri press, utvärdera hur pressfriheten ser ut i olika länder, understryka vikten av att värna om pressfrihet och för att hedra journalister som mördas, kidnappas eller utsätts för våld i sitt yrkesutövande. Pressad högrev kan passa på pressfrihetens dag.


Torsdag 4 maj


Fredag 5 maj
Frihetsdagen, Bevrijdingsdag*, firas i Nederländerna till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget. Vi tipsar om en meny vi fått rekommenderad av nederländska Maartje: Grönsakssoppa med vermicelli, grönsaksgrytan Hutspot med korv och den himmelska efterrätten Hangop med yoghurt, grädde, päron och jordgubbssås.
Kodomo no hi, Barnens dag i Japan*. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.
– Internationella kebabdagen*. Här är recept på en lättlagad variant av kebab.


Lördag 6 maj
– Djurdjevdan/Ederlezi*, vårfest (4 dagar) södra Balkan (romer). Sankt Görans dag är känd som Djurdjevdan i forna Jugoslavien. Det är en syd-slavisk religiös högtid som firas den 6 maj enligt den gregorianska kalendern (den 23 april enligt den julianska kalendern). Dagen är en av de viktigaste högtiderna för romer från Balkan. Den firas av såväl kristna som muslimska romer. Högtiden förknippas med vårens ankomst och liljekonvaljer är en viktig symbol denna dag.
– Hembakatdagen hitta dina favoriter att baka bland Kultursmakarnas recept på bakverk.

 


Söndag 7 maj
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg. Nässlans dag infaller första söndagen i maj.
Mors dag – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien som firar första söndagen i maj.


Måndag 8 maj
Mors dag i Sydkorea (föräldrarnas dag) *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *