Bobotie – Sydafrikas nationalrätt

Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta. Den är inte helt olik moussaka.

Det finns många recept på Bobotie – som är en Cape-Malay klassiker berättar sajten Taste of Africa.  Det här, Sonia’s bobotie , är ett av de godaste skriver sajten och bör väl därmed passa den som vill fira Sydafrikas nationaldag den 27 april.

recipe_bobotie_02

Ingredienser för 6 personer:
1 kg köttfärs
1 skiva vitt bröd utan kanter, smulas
2 ½ dl mjölk
2 lökar, hackas
1-2 vitlöksklyftor, pressas 1 tsk currykrydda
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
salt
svartpeppar
2 msk vinäger
2 msk aprikosmarmelad
1 tsk kanel
1 rivet äpple
50 g hackad mandel
2 ägg
½ dl Mrs Ball’s chutney, eller päron- alternativt mango chutney
½-1 dl russin
olivolja till stekning

Gör så här:
Stek currykrydda, gurkmeja och garam masala i olja på hög värme i cirka 30 sekunder. Sänk värmen och bryn löken tills den är guldbrun. Tillsätt därefter vitlök och köttfärs och bryn tills köttet har fin yta.
Blanda brödet med vinäger, chutney, aprikosmarmelad, kanel, äpple, mandel, russin och hälften av mjölken (1.25 dl) i en skål.
Rör ner brödblandningen i köttfärsen. Fördela köttfärsblandningen i botten av en smord form. Blanda äggen med resten av mjölken (1.25 dl) och häll över köttfärsröran.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 35-45 minuter, eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin gyllenbrun färg.

Servera Bobotie med gult aromatiskt ris, chutney och en grönsallad.

 

Källor:
http://www.taste-africa.com/recipes_other_swe.php
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5109/bobotie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *