Inkokt lax med dillmajonäs och inlagd gurka

Inkokt lax är en av mina barndomsfavoriter och passar bra när som helst, men kanske särskilt bra på Långfredagen för den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just den dagen. Det här receptet fanns i Coops tidning Mersmak för många år sedan.

 

Inkokt lax
Foto: Caroline Maino

 
Ingredienser för 6 portioner:
900 g skinnfri laxfilé
1,5 gelatinblad
3 msk rödvinsvinäger

Kokspad:
1 liter vatten
1 msk salt
1 lagerblad
4 st vitpepparkorn
4 st kryddpepparkorn
1 skivad gul lök
1 msk ättiksprit (12 %)
5 stora dillkvistar

Gör så här:
1. Skär laxen i 6 bitar.
2. Blanda ingredienserna till kokspadet. Koka spadet under lock ca 10 minuter.
3.  Lägg laxbitarna i det kokande spadet och se till att de är väl täckta. Lägg på locket.
4. Dra kastrullen av värmen och låt lax och kokspad svalna ca 10 minuter.
5. Blötlägg gelatinbladen.
6. Lyft laxen ur spadet och kyl.
7. Sila av 3 dl av spadet och värm tillsammans med vinägern och gelatinbladen tills detta löst sig.
8.  Låt gelén svalna tills den precis börjar tjockna.
9. Doppa laxbitarna i gelén och låt sedan stelna.
10. Servera laxen med kokt – gärna färsk – potatis, kokta små morötter samt med inlagd gurka och dillmajonäs.

Inlagd gurka
Ingredienser:
1 gurka
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten

Gör så här:
1. Skala och kärna ur gurkan. Skär den i långa smala strimlor. Vill du hellre ha gurkan skivad skär du skivor i stället.
2. Blanda en lag av ättika, socker och vatten.
3. Lägg gurkstrimlorna i lagen och låt dra i en timme.
4. Ta upp strimlorna, torka av med papper. Forma till rullar.

 

Inkokt lax, dillmajonäs och inlagd gurka är gott.
Foto: Caroline Maino

Dillmajonäs
Ingredienser:
1 äggula
2 tsk svensk senap
1 tsk vinäger
2 dl matolja
Salt och vitpeppar
1 liten knippa dill

Gör så här:
1. Se till att alla ingredienser har rumstemperatur.
2. Blanda äggulan med senap och vinäger
3. Blanda ner olja lite i taget under flitig vispning.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Plocka och finhacka dillen och blanda ner i majonnäsen.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *