Fira Vaisakhi – ett av Indiens nyår – med Karah Parshad

Karah Parshad är en sorts halwa gjord på mjöl i stället för ris. Den görs på lika delar vetemjöl, smör eller ghee (en sorts skirat smör) och socker. Det är en sötsak som gärna serveras vid indiska högtider, till exempel det indiska nyåret och skördefesten Vaisakhi i april. Här förmedlar vi ett recept från sajten Ruchiskitchen.com.

Karah parshad Foto från ruchiskitchen.com

Karah parshad
Foto från ruchiskitchen.com

Ingredienser för 4 personer:
2,5 dl grovmalet vetemjöl
2,5 dl ghee eller smör
2,5 dl socker
8,5 dl vatten
½ tsk mald kardemumma
Några skållade mandlar till dekoration

Gör så här:
1. Smält ghee eller smör i en kastrull och tillsätt mjölet. Värm på medelvärme och rör hela tiden. Blanda under tiden socker och vatten och rör tills sockret har lösts upp.
2. Fortsätt att röra tills färgen ändras från ljust brunbeige till mörkbrunt vilket tar 7-9 minuter. Sänk värmen och rör ner vatten- och sockerblandningen. Rör ner den malda kardemumman och blanda väl.
3. Karah Parshad är färdig när konsistensen ändrats från halvflytande till halvfast.
4. Garnera med skållad mandel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *