Taboulle från Mellanöstern

Taboulle Foto: Fehmi Bargello

Taboulle
Foto: Fehmi Bargello

Den 1 april firar assyrier världen över Akitu, det assyriska/syrianska nyåret.

Det assyriska/syrianska köket kombinerar de europeiska köken tillsammans med exotiska kryddor och ingredienser, maten är varierad och rik och är den största influensen på modern arabisk mat. Många traditionella syrianska rätter är enkla att tillaga och är baserade på korn, grönsaker och frukt. Yoghurt, ost, gurka, aubergine, kikärtor, nötter, tomater, bulghur och sesam är populära och används i många olika rätter. Persilja och mynta används i stora mängder liksom lök, citron, vitlök och olivolja. Pitabröd serveras till alla måltider.

Kultursmakarna kan tipsa även tipsa om och två varmrätter Frike med kött, mandel och pinjenötter och Auberginegryta med lamm.

Det här behöver du till Taboulle för sex personer: 
1 isbergssalladshuvud
4 tomater
2 gurkor
3 salladslökar
300 g färsk persilja
1 tsk pul biber (chiliflingor)
2 dl finmalen semdo (krossat vete)
1,5 msk salt
2 citroner
4 msk olja

Gör så här:

  1. Hacka alla grönsaker i små tärningar.
  2. Hacka salladen i strimlor.
  3. Tvätta semdon med kallt vatten och blanda i det med grönsakerna.
  4. Blanda i salt, kryddor, citron och olja och blanda ihop alltsammans.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *