Karibisk majssoppa

Karibisk majssoppa

Karibisk majssoppa

Här förmedlar vi en karibisk majssoppa med chana dal-bönor och butternut squash. Om du är tveksam om hur bönorna och squashen ser ut kan du se dem på bilderna som följer med receptet. Soppan kan passa om du vill uppmärksamma Amerikanska Jungfruöarnas nationaldag som infaller 31 mars – Transfer Day, firar överföring från Danmark till USA 1917.

 

 

Ingredienser 4 portioner:
2 dl torkade chana dal-bönor
0, 5 gul lök, fint skuren
1 stjälkselleri, tunt skuren
6 dl butternut squash, tärnad
1 dl kokosmjölk
ca 2 l vatten
3 färska eller frysta majskolvar
1 tsk salt
0, 5 tsk nymald svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong, eller motsvarande fond
2- 3 potatisar, tärnade
1 morot
3 klyftor vitlök, pressad
4-5 kvistar timjan
1 hel gul habanero (chilipeppar)
2 salladslökar, tunt skurna
Juice från ca 0, 5 lime

Butternut squash

Gör så här:

  1. Stek lök, selleri mjukt och genomskinligt. Tillsätt vatten, buljong och kikärtorna och koka upp, dra sedan ner värmen och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt hälften av pumpan, när kikärtor och pumpa kokat mjuka, mixar du det tills du får en slät soppbas.
  2. Tillsätt kokosmjölk, timjan, svartpeppar och salt.
  3. Tillsätt mörötter och låt koka i 5 minuter och tillsätt potatisen.
  4. Lägg ner den hela habaneron och låt den koka med i soppan, på så sätt får du smaken från peparfrukten men inte lika mycket styrka som om du hackar den, men var försiktig så den inte spricker.
  5. Skär den ena majskolven i ca 1, 5 cm tjocka hjul och låt majskolvshjulen koka med i soppan.
  6. Skala bort majsen från de andra två majskolvarna och tillsätt den.
  7. Tillsätt pumpan och koka klart.

Smaka av med salt, peppar och limejuice och toppa med salladslöken.

Chana dal-bönor

Chana dal-bönor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *