Kurdiskt ris – till Newroz

Detta recept på Kurdiskt ris hittade vi på Rojins blogg Kurdmat. Hon är kurd från den turkiska delen och har en blogg med recept på kurdisk mat, Kurdmat. Recepten och tillagningen av den kurdiska maten har hon lärt av sin mamma Sadiye.

Det är en ambitiös fin blogg med många härliga recept som vi gärna förmedlar. De kan komma väl till pass för den som vill fira Norooz/Nawrouz/Newroz – det vill säga det iranska/ afghanska/kurdiska nyåret i mars.

Här är Rojins recept på Kurdiskt ris som passar bra till lammframdel i ugn. Så här skriver hon: Detta ris blir godare om man lägger det i blöt i minst 30 minuter innan tillagning. Detta för att det blir mindre ”klibbigt” och man får bort mycket stärkelse. Det är gott även om man inte lägger i blöt dock tar det lite längre tid och det behövs mer.

Kurdiskt ris Foto Rojin/Kurdmat

Kurdiskt ris
Foto Rojin/Kurdmat

Det här  receptet är för ris som inte läggs i blöt. Ingredienser för 4 personer:
3 dl rundkorningt ris
6 dl varmt vatten
1/2 msk salt
50 gr margarin + ½ dl rapsolja
1 kycklingbuljong alt. grönsaksbuljong

Tillagning:
1. Skölj riset i kallt vatten några gånger och häll det i durkslag så att vattnet rinner av
2. Smält margarin och olja i en kastrull på högvärme, tillsätt riset och rör om några gånger
3. Tillsätt salt och buljong och häll på det varma vattnet
4. När riset börjar koka sänk värmen och låt sjuda tills allt vatten är slut i ca 30-35 minuter
5.  Rör om försiktigt innan servering

Ris som läggs i blöt
Ingredienser för 4 personer:
4 dl rundkornigt ris
+1 liter kallt vatten (Låt stå i minst 30 minuter)
50 gram margarin + ½ dl rapsolja
4 1/2 dl varmt vatten
1/2 msk salt
1 kycklingbuljong alt. grönsaksbuljong

Tillagning
1. Lägg riset i ett durkslag, skölj några gånger och låt vattnet sen rinna av
2. Smält margarin och olja i en kastrull på hög värme och tillsätt riset. Rör om några gånger
3. Tillsätt salt, buljong och häll på det varma vattnet
4. När riset börjar koka sänk värmen och låt sjuda tills allt vatten är slut i ca 15-20 minuter.
5. Rör om försiktigt innan servering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *