Fiskgratäng med spenat och purjolök

Fiskgratäng med pressad potatis
Foto: Lena Ahlström

Denna rätt med filé av kolja eller torsk passar bra i gratängen då första dagen på årets vår infaller, alltså på vårdagjämningen.  Vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid höstdagjämningen.

Till 4 personer behöver du:

800 g kolja- eller torskfilé
900 g potatis
1 purjolök
120 g färsk spenat
1,5 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar
1 gul lök
1- 1,5 msk pressad citronjuice
1 höns- eller fiskbuljongtärning
3 dl vatten
2,5 dl mellangrädde
1 msk majsstärkelse (Maizena)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Koka potatisen.
  3. Skär fisken i grova bitar och lägg dem i en ugnssäker form. Ansa och skiva purjolöken, fräs den och spenaten i 1/3 msk av oljan. Lägg fräset på fisken och krydda med salt och peppar.
  4. Skala och hacka löken. Fräs den i resten av oljan. Rör ner citronjuice, smulad buljongtärning eller fond, vatten och grädde. Låt såsen koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red såsen med majsstärkelse utrört med lite vatten. Låt koka 3 minuter. Häll den varma såsen över fisken. Sätt in gratängen mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Servera med pressad potatis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *