Fika med Stockholms färggladaste guide

Alex Volk
Foto: Florence Wetzel

Det är alltid kul att gå var som helst i Stockholm med min vän Alex Volk. Inte bara för att han är smart och rolig utan även för att han vet otroligt mycket om stadens historia. Det är inte så konstigt eftersom Alex är stadsguide.

Han kan Stockholm väldigt bra och hans specialitet är stadsvandringar i Gamla stan. En viktig del av alla stadsvandringarna är att hitta ett bra fik, så jag frågade Alex om vi kunde träffas på hans favoritfik i Gamla stan. Han föreslog Under Kastanjen, som turligt nog även är mitt favoritfik, inte minst eftersom det ligger bredvid mitt vandrarhem Castanea Old Town Hostel.

Vi satte oss i det mysiga fikarummet med blommiga gardiner, röd- och vitrutiga bordsdukar och levande ljus. Vårt fönster bjöd på utsikt över kullerstenarna, de medeltida byggnaderna och den enorma kastanjen som gett fiket sitt namn. Medan vi drack nybryggt kaffe och åt fräscha bakverk från eget bageri pratade vi om Alex yrke. Han flyttade till Stockholm från USA 1995. Efter att ha jobbat bland annat som översättare, lärare och ståuppkomiker utbildade han sig till auktoriserad Stockholmsguide. Han erbjuder vandringar flera gånger i veckan under högsäsong.

Gamla stan i Stockholm
Foto: Florence Wetzel

Alex är känd som den färggladaste guiden i Stockholm. Det är inte bara Alex kläder och tretton par skor som är färgglada, utan även hans paraply vars handtag skiftar färg. Alex säger att han klär sig så för att det är kul och väldigt praktiskt eftersom hans kunder alltid hittar honom i folkmängden. Det är tydligt att Alex tycker om sitt jobb.

– Jag är stolt över att bo i Stockholm, och det är kul att visa andra staden. Dessutom är mina kunder roliga att träffa. De kommer hit på semester och för det mesta är de avslappnade och ivriga att lära sig om Stockholm.

Vi snackade också om vad som definierar ett bra fik. Alex svarade omedelbart:

– Gott kaffe, förstås! Samt trevlig personal och fin stämning. Jag gillar Under Kastanjen av alla dessa anledningar. Kaféet har också en källare med ett vackert välvt tak. Och visste du att byggnaden som ligger mitt emot var en bordell under 1800-talet? Bordellen var känd för sina berömda kunder och för att den alltid beslagtog kundernas byxor när de kom för att försäkra sig om att de sedan skulle betala.

Oj! Nej, jag visste inte det. Men så är det med Alex, man lär sig alltid något nytt.

Efter fikat vandrade vi i Gamla stans snirklande gränder. Medan vi gick längs kullerstensgatorna denna soliga höstdag tittade folk nyfiket på Alex kläder. Som sagt är Alex stolt Stockholmsbo, och jag är alltid stolt att få traska bredvid Stockholms färggladaste guide.

Florence Wetzel

Florence Wetzel
Foto: Flora Sugarman

Florence Wetzel bor i New Jersey, USA. Hon är författare och journalist. Som författare och recensent rör hon sig lätt mellan länderna och kan fortsätta sitt skrivande varhelst hon befinner sig. Florence blev nyfiken på Sverige när hon läst några svenska deckarförfattares böcker. Nu besöker hon Sverige flera gånger varje år. I juni 2015 gjorde Kultursmakarna en intervju med Florence. Nu medverkar hon som gästskribent. 

Här är hennes tidigare artiklar som gästskribent:
Fiket i Uppsala – mötesplats för mången författare
En svensk oas med julstämning i New York
En glassupplevelse i Gamla stan
Hunden Arthur – Bokmässans stjärna
Stig in i en annan värld på Storkyrkobadet 
”Cozy” – inte mysigt för en amerikan
Frukosten öppnade mitt sinne
En lagom svensk smörgås
Svart kaffe hos Jan Allan
Kokta ägg på Island
Klenäter var du än kommer på Island
Wallander och jag

Tusen tack till min svensklärare Lukas Häusler som hjälpte mig finslipa min svenska.

Florence Wetzel

Alex erbjuder vandringar på både engelska och svenska. Han finns att nå på 070-787 87 66. Eller kolla guidestockholm.com/Users/Medlemmar/Alexander-Volk.

Under Kastanjen ligger på Kindstugatan 1 i Gamla stan. För mer information kolla underkastanjen.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *