26 goda semlor

Semla

Semla
Foto: Lena Ahlström

Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk.

 

Ingredienser:
Vetedeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl (cirka 900 g)

Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
1 ägg till pensling
Florsocker

Gör så här: 

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
  4. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  5. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  6. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *