Friterade Krabbeln till karnevalen

Detta är ett traditionellt recept på ett friterat bakverk till karnevalsfirandet som vi hittade på sajten Hausfrauenseite. Till karnevalsfirandet äter man i alla fall i Tyskland gärna sådant som innehåller mycket fett och även socker.
Signaturen Kräuterhexe Monika berättar i sitt recept att många gärna äter just mycket fett och socker när de ska festa. Anledningen är att de tror att man kan tåla mer alkohol med en sådan diet. Men, påpekar hon, det är dock helt felaktigt.
En annan anledning är att när festen är över tar fastetiden vid. Den börjar på askonsdagen därmed är slut med sötsaker och annat gott tills fastetiden är slut vid påsk.

Läs mer om karnevalsfirandet här: Karnevalen firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen.

Friterade Krabbeln att fira karnevalen med. Foto från sajten hausfrauenseite.de

Friterade Krabbeln att fira karnevalen med.
Foto från sajten hausfrauenseite.de

Ingredienser
• 100 gram socker
• 3 ägg
• 1 msk vanilj
• 2 droppar bittermandel
• 2 msk rosenvatten
• 250 gram kvarg
• 350 gram dinkelmjöl
• 4 lätt rågade tsk bakpulver
• God matolja

Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl. Börja med torrvarorna.
Kräuterhexe Monika har ingen fritös. I stället tar hon en liten, men hög, kastrull i rostfritt stål.
Med en bred kastrull skulle onödigt mycket olja behövas.
Häll cirka ½ liter matolja i kastrullen.
Värm oljan till 170-200 ° C. Gör små avlånga bitar av degen med en tesked. Låt dem försiktigt glida ner i den varma oljan.
Oljenivån i kastrullen måste vara så hög att degknytena kan flyta i oljan.
Vänd knytena ofta med en gaffel och fritera tills de är ljusbruna.
Lyft upp de färdiga Krabbeln försiktigt med en hålslev och lägg dem på hushållspapper så att överflödigt fett absorberas.
Servera bakverken gärna varma, det vill säga direkt. Strö gärna på lite strösocker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *