Earth bourguignon

Denna huvudrätt ingår i WWF:s Earth Hour meny 2017 skapad av Gustav Johansson som driver den vegetariska matbloggen Jävligt Gott.
Förrätten i den vegetariska trerättersmenyn är Grillad savoykål med kapris och citron och efterrätten Blåbärspannkakor med chokladsås.
WWF arbetar bland annat för att vi ska uppgradera våra matvanor, halvera köttkonsumtionen, men dubblera antalet gröna proteiner, alltså öka andelen vegetarisk mat på våra tallrikar. Samtidigt vill organisationen att vi ska och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på skriver organisationen på sin sida om Earth Hour och Biffen .
Ingredienser (8-10 personer)

Earth bourguignon är en del av Earth Hour-menyn 2017.
Foto: WWF

ca 900 g vegetariskt/veganskt köttsubstitut (t ex Anamma Vegobitar eller Oumph)
5 dl rödvin (eller matlagningsvin)
7 dl vatten
2 msk grönsaksfond (helst brynt schalottenlöksfond)
1 msk kinesisk soja
4 msk tomatpuré
3,5 msk vetemjöl
ca 15 små steklökar
2 stora morötter
500 g medelstora skogschampinioner
5 lagerblad
1 tsk råsocker
2 tsk torkad timjan
1 dl hackad bladpersilja
Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar
Frivilligt: 2 vitlöksklyftor
Frivilligt: 150 g rökt tofu
Salt och Svartpeppar efter smak
Rapsolja att steka i
Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.
Gör så här:

1. Börja med att bryna köttsubstitutet (och om du vill, även den rökta tofun) i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta.

2. Tillsätt mjöl,  timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl.

3. Tillsätt direkt därefter salt, peppar, (kryddpeppar), rödvin, socker, soja, vatten och fond.

4. Låt därefter koka under lock i 1,5 timme.

5. Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna.

6. När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till.

7. Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan.

8. Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.

9. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera!

Jättegott med en stor säsongsanpassad sallad och alla sorters potatis, gärna något som kan ta upp såsen.

Fler recept hittar du på www.javligtgott.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *