Blåbärspannkakor med chokladsås

Denna efterrätt ingår i WWF:s Earth Hour meny 2017 skapad av Gustav Johansson som driver den vegetariska matbloggen Jävligt Gott.
Förrätten i den vegetariska trerättersmenyn är Grillad savoykål med kapris och citron och huvudrätten Earth bourguignon.
WWF arbetar bland annat för att vi ska uppgradera våra matvanor, halvera köttkonsumtionen, men dubblera antalet gröna proteiner, alltså öka andelen vegetarisk mat på våra tallrikar. Samtidigt vill organisationen att vi ska och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på skriver organisationen på sin sida om Earth Hour och Biffen .
Ingredienser (ca 12 st)

Blåbärspannkakor med chokladsås är en del av Earth hour-menyn 2017.
Foto: WWF

Pannkakor:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kikärtsspad
3 dl havremjölk
1 msk smält vegansmör eller rapsolja
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
150g  frysta blåbär
Vegansmör eller rapsolja till stekning
Chokladsås:
1 dl havregrädde
1 dl socker
1 dl kakao
1 nypa salt
Använd gärna miljömärkta råvaror, och försök hitta närodlat om det går.
Gör så här:
1. Pannkakorna: Tina blåbären på ett fat.

2. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.

3. Rör i kikärtsspad, havremjölk och matfett, vispa till en slät smet.

4. Låt svälla i 10 min.

5. Rör försiktigt ner 1/2 av blåbären i smeten.

6. Häll ner ca 2-3 msk smet per pannkaka i en varm och smord stekpanna.

7. Stek i ca 1-2 min på varje sida. Stek i omgångar tills de är klara.

8. Chokladsåsen: I en liten kastrull, blanda havregrädde, socker, kakao och salt och värm upp under omrörning.

9. Låt koka på medelvärme i 1 minut och häll sedan över chokladsåsen i en liten skål.

Servera pannkakorna med extra blåbär, chokladsås och eventuellt lite florsocker.

Fler recept hittar du på www.javligtgott.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *