Traditionell Japansk mat – sukiyaki

Den 11 februari är det Japans nationaldag. Det japanska köket har fem huvudsakliga smaksättare: Socker, Salt, Risvinäger, Sojasås och Miso. Andra viktiga smaksättare är dashi, mirin, sake, shizo och kombu.

Japan har ingen uttalad nationalrätt, men många populära rätter, som till exempel sushi – ris med vinäger tillsammans med olika råa eller färska ingredienser, oftast fisk och skaldjur, Sashimi – rå, tunt skivad mat som serveras med dipsås och andra enklare tilltugg; vanligtvis fisk och skaldjur men det kan även vara kött, Tempura – grönsaker, kött, fisk eller skaldjur som doppas i frityrsmet och friteras, Teriyaki – kött, fisk eller grönsaker som grillas eller steks i en söt sojasås.

Sukiyaki Bild från Japans turistinformation

Sukiyaki
Bild från Japans turistinformation

Sukiyaki är en annan mycket populär rätt som är ganska enkel att göra hemma. Sukiyaki – nudlar blandade med tunt skuren biff, ägg och grönsaker i en speciell sås av fiskbuljong, sojasås, socker och sake. Här förmedlar vi ett recept som vi kombinerat från ett gammalt recept jag har från coop och sajten Laga japansk mat. Yumiko, som driver sajten, berättar att japaner inte åt kött i någon större utsträckning innan den japanska regeringen öppnade landet 1859. Numera äter många människor nötkött i många rätter. “Sukiyaki” är en slags gryta med nötkött och grönsaker som kokas med soja, mirin, socker och sake – eller köttbuljong och sukiyakisås. ”Sukiyaki” är också titeln på en berömd sång.
Rätten kan göras iordning i förväg och serveras färdiglagad, eller som fondue där alla lagar sin del själva vid bordet.

Ingredienser till 4 portioner:

Sukiyaki från sajten Laga japansk mat

Sukiyaki från sajten Laga japansk mat

500 g entrecôte
500 g finstrimlat salladskål
½ liten purjolök i tjocka skivor eller 1 paket salladslök (5-6 stycken)
1 tunt skivad gul lök
2 morötter, skivad i tunna stavar
10 skivade färska champinjoner
200g glasnudlar / harusame *harusame är japansk glasnudlarTill buljongen:
1 liter stark och kraftig köttbuljong
och
150 ml sukiyakisås
Eller
*1000ml vatten
*200ml Mirin
*200ml soja
*2 msk råsocker
*50ml sake (Om du inte har sake kan du hoppa över den)

Till servering:
• 4 ägg, endast gulor
• Eventuellt ris om du väljer bort glasnudlarna

Gör så här:
Skär köttet med en mycket vass kniv i lövtunna skivor. Det går lättast om köttet är lite fryst.
Skär salladskål och purjolök eller salladslök (endast den vita till ljusgröna delen) och morötter i tunna stavar på några centimeter. Skiva lök och svamp. Skär gröna delen av purjolök eller salladslök i centimeterlånga strimlor och använd som toppning.
Lägg ut kött och grönsaker samt glasnudlar på ett stort fat.
Blanda buljong och sukiyakisås och hetta upp i en gryta på spisen – eller: koka upp vatten, mirin, soja, socker, sake i en gryta.
Flytta grytan till en värmelåga på bordet. Koka kött och grönsaker efterhand, i den heta buljongen. Var och en har en liten skål med en uppvispad äggula att doppa kött och grönsaker i.

Sukiyaki från sajten Laga japansk mat

Sukiyaki från sajten Laga japansk mat

Källor:
https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/s/sukiyaki/
https://lagajapanskmat.wordpress.com/2011/11/23/sukiyaki-notkott-gryta/
http://www.jnto.go.jp/eng/attractions/dining/food/jfood_01.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Japanska_k%C3%B6ket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *