Khoresht-e Bademjan – persisk lammgryta med äggplanta

Foto: Caroline Maino

Till 4 personer:

1 msk tomatpuré
500 gr lammkött
1 kg äggplantor
3 msk citronsaft
1 krm saffran
4 msk hackad gul lök
2 krm gurkmeja
salt
peppar

Gör så här:

1. Skär köttet i 2-3 cm stora bitar. Värm upp en liten mängd olja i en stor kastrull, fräs löken. När löken har en gyllene färg tillsätt köttet och rör runt.
2. Tillsätt salt, peppar och gurkmeja eller saffran.
3. Tillsätt 3 till 4 koppar vatten i grytan, tomatpuré och citronsaft. Placera locket på grytan och koka på medelhög värme.
4. Medan grytan kokar kan du förbereda äggplantorna. Om du använder smala och små äggplantor skala och skär dem på längden.
5. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek äggplantorna tills de får en gyllenbrun färg. Obs: äggplantor absorberar mycket olja, så om du föredrar kan du baka dem i ugnen (som kan vara ett bra alternativ och lite nyttigare).
6. När grytan har tjocknat och det mesta av vattnet är borta (ska bara vara ca 1 kopp vatten kvar) tillsätt då äggplantorna till grytan. Låt puttra ytterligare 15 – 20 minuter Servera med basmati ris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *