Daal, indisk gryta med röda linser

Buddha gav inga detaljerade regler för vad man bör och inte bör äta. Men många buddhister är vegetarianer för att följa regeln att inte döda eller skada något levande. Så jag passar på att här förmedla ett vegetariskt indiskt recept som jag fick av en indisk/svenska en gång i tiden och som hennes familj tycker mycket om: Daal, indisk gryta med röda linser.

Daal, indisk gryta med röda linser

Daal, indisk gryta med röda linser

Detta behöver du för 4 personer:
2 msk matolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, urkärnad, hackad
1 msk färsk ingefära, riven
2 tsk kanel eller 2 st kanelstänger
1 tsk kardemumma
2 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl röda linser
70 g babyspenat
1 kruka koriander

Gör så här:
1. Skala och hacka lök, vitlök och chili. Riv ingefäran
2. Hetta upp olja i en panna och fräs lök, vitlök, chili och ingefära utan att det tar färg.
3. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut under omrörning.
4. Häll i krossade tomater, kokosmjölk och buljongtärningar, rör om och låt koka upp.
5. Tillsätt linserna och låt grytan sjuda cirka 10 minuter under lock tills linserna är mjuka. Se till att linserna har kvar tuggmotståndet(al dente). Tänk på att grytan sväller efter hand, vilket gör att man kan behöva späda med vatten.
6. Blanda ner babyspenat och toppa med finhackad koriander.

Servera med naanbröd.

3 comments for “Daal, indisk gryta med röda linser

  1. 31 oktober, 2017 at 10:45

    Supergott! Min favorit!
    Jag har lagt receptet på min blogg och länkat till er.

    Tack!

    • Caroline Maino
      1 november, 2017 at 09:05

      Det var roligt att höra!
      Tack själv!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *