Chips av lufttorkad skinka

Traditionen att lufttorkad skinka finns framför allt i Central- och Sydeuropa där klimatet gör att skinkan kan torka långsamt. Ofta torkas den i ett år eller längre. Kända typer av lufttorkad skinka är parmaskinkan  och San Daniele-skinkan från Italien, den spanska serranoskinkan och jamón pata negra. Från Frankrike kommer bayonneskinkan och från södra Tyskland kommer

Att lufttorka skinka är en gammal tradition Foto: Caroline Maino

Att lufttorka skinka är en gammal tradition
Foto: Caroline Maino

Schwarzwaldskinka samt från Portugal kommer Presunto de Chaves aus Chaves.

Luft är viktigt för att vi ska kunna leva. På andningens dag den 3 februari – som är tänkt att göra oss medvetna om hur vi andas för att därigenom förbättra vår hälsa – kanske man kan göra just chips av lufttorkad skinka. De är ett salt och gott tilltugg.

Serranoskinka kan även bli goda chips Foto: Caroline Maino

Serranoskinka kan även bli goda chips
Foto: Caroline Maino

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut så många skivor av skinkan du behöver på bakplåtspappret.

Torka i övre delen av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt skinkan svalna och bryt sedan till lagom stora bitar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *