Skaparlust och lugn i Kristinas kök

Kristina
Foto: Joel Sjögren

Kristina föredrar rustik och okonstlad mat som man hittar i till exempel Italien och Japan, mat där råvarorna lyfts fram på bästa sätt. Detta gör hon gärna själv i sitt eget kök på Södermalm i Stockholm.

– Jag älskar all god mat, säger Kristina. Några av mina favoriter är Fettuccine med Karl-Johan-svamp, så som man lagar den i Toscana, och Spaghetti med vongolemusslor. Men jag tycker också mycket om rå fisk och skaldjur, inälvsmat och blodigt nötkött.

Intresset för matlagning har hängt med sedan barnsben. Kristina har lagat mat så länge hon kan minnas och hon har lärt sig vilka smaker som kompletterar och förstärker varandra.

– Viktigast anledningen är förstås att jag älskar mat, men också min lust att skapa. Det är också det bästa sättet att få min hjärna att vila från allt brus. Jag upplever lugn. Och får utlopp för min kreativitet på ett kravlöst sätt.

Spaghetti alle vongole
Foto: Irureta

Under åren vid spisen har hon prövat en uppsjö av rätter från olika länder, inte minst från Italien, där hon bott i flera år, innan hon flyttade hem till Sverige igen.

– Vällagad, god mat kännetecknas av att alla råvaror får komma till sin fulla rätt. Det kan göras på många sätt, till exempel genom att låta matlagningen ta tid och låta smakerna utvecklas. Eller genom snabbare och mer varsam tillagning där varje råvara lyfts fram för sig.

– Det italienska köket präglas av enkelhet och betoning på färska råvaror av hög kvalité. I Italien finns en stor respekt för råvarorna. Matlagningen vilar på en lång tradition och går i arv mellan generationer.

Det finns en tradition att använda säsongsbetonade ingredienser av högsta kvalitet från naturen i det italienska köket. Smaksättningen är finstämd, ja raffinerad, och låter råvarorna framträda. Inte  minst gäller detta fisk.

I Kristinas kök förekommer inga halvfabrikat. Och ledstjärnan är ekologisk mat som inhandlas i butikerna i närheten. På menyn finns vegetarisk mat tre dagar i veckan.

– Och fisk och skaldjur äter vi minst en gång i veckan, gärna på måndagar för då är fisken som färskast och fiskdisken som mest välfylld i vår lokala matbutik!

Här delar Kristina med sig av ett recept på Spaghetti med Vongole-musslor

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *