Mohinga – burmesisk nudelsoppa med havskatt

Burma ligger inklämt mellan Indien och Kina, och i öster ligger Thailand.  Burmas kök påminner om den thailändska men har lite mer influenser av Kina och Indien. Den är däremot lite enklare och inte så starkt kryddat. Basvaran i det burmesiska köket är ris, men det finns även bröd och nudlar. Till detta serveras milda grytor, gjorda av grönsaker, kyckling, fisk eller skaldjur.  Mohinga kallas ibland för Burmas nationalrätt. Där kombineras risnudlar och en gul fisksoppa. Burma firar sin nationaldag den 4 januari.

Mohinga, Burmas nationalrätt. Foto the Domestic man

Mohinga, Burmas nationalrätt.
Foto the Domestic man

Ngapi, en stark, salt pasta, gjord av syrad fisk eller räkor används för att smaksätta många rätter. Annat som är vanligt är curry samt chili- och vitlökssås. Ytterliggare en favorit är thok – en frukt- och grönsakssallad, magyi-yewt thok är gjord av tamarindblad och shauk-thi thok är gjord av pomelos, en grapefruktliknande frukt.

Burma är dessutom ett av få länder där man kan äta te – det kallas ”lahpet” och serveras bland annat i sallad. Bli förresten inte rädd om det stinker lik i mataffären, stanken kommer från en frukt vid namn durian. Den kallas i folkmun ”frukternas konung”, men på grund av sin stank är den förbjuden på många hotell och i kollektivtrafiken.

Här förmedlar vi ett av många recept på Mohinga från sajten Food.com. Denna risnudelsoppa är lik många andra liknande soppor i Sydostasien. Mohinga är unik på det sätt att havskatt ingår i den och att den ofta serveras till frukost.

Ingredienser för 6 personer:
• 3 msk olja
• 1 gul lök, riven
• 4 vitlöksklyftor, krossade
• 2,5 cm färsk ingefära, riven
• 1 stjälk citrongräs, delad på längden (eller 1 tsk malt citrongräs)
• 1 tsk chilipulver
• 1 tsk  – gurkmeja
• 1 ½ l vatten
• en knapp deciliter fisksås
• 2 små lökar skurna i fyra delar
•  ½ dl rismjöl (utrört I lite kallt vatten)
• 450 g havskatt (eller annan vit fisk)
• 450 g risnudlar

Tillbehör för den som vill:
ris och fisk-frittisar
6 hårdkokta ägg, halverade på längden
1 näve koriander, finhackad
1 lime

Gör så här:
1. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt lök, vitlök, ingefära, färskt citrongräs (eller 1 tsk malt citrongräs), chilipulver och gurkmeja. Fräs på medelvärme tills det doftar gott.
2. Tillsätt vatten, fisksås, de små lökarna och rismjölet. Blanda väl och koka upp – vispa så att inga klumpar finns. När soppan tjocknat låt den sjuda i cirka 20 minuter.
3. Skär fisken i bitar och lägg i soppan, blanda och låt koka i ytterligare 10 minuter
4. I en annan kastrull kokas risnudlarna i cirka 5 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet
5. Servera soppan på nudlarna med tillbehör.

Recept på ris- och fiskfrittisar hittar du här.
Källor:
http://www.lotustravel.se/resa-till-burma
http://www.burmaresor.se/mat-boende/
http://www.dn.se/resor/burma/gamla-vagen-genom-nya-burma/
http://www.foodetc.se/burma.htm
http://www.food.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *