Högtider att uppmärksamma från 23 december 2016 till 2 januari 2017

I onsdags var det vintersolstånd och därmed vände det och vi går mot ljusare tider här på norra halvklotet – se svt:s förklaring varför. Imorgon är det julafton för kristna i bland annat Sverige, Chanuka för judar. Samtidigt pågår just nu Pancha Ganapati, en modern hinduisk festival som firas 21-25 december. På måndag inleds Kwanzaa – en sju dagar lång högtid som fyller 50 år. Kwanza skapades för att ge svarta en egen högtid mellan jul och nyår och nu firas den av miljoner världen över. Och nästa lördag är det nyårsafton och därmed snart 2017.

Tomtenissar

Tomtenissar i vila trots bråda dagar.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 23 december


Lördag 24 december
– Julafton – den av julhelgens dagar då de flesta i Sverige firar jul med särskild mat, pynt och julklappar. Kanske kommer även tomten. I den lilla turkiska staden Demre levde på 200-talet en biskop som i det tysta hjälpte de fattiga. Han blev senare sjömännens skyddshelgon och känd över världen som Sankt Nicolaus, en av förebilderna till dagens jultomte. Läs mer om Sankt Nicolaus här. Läs mer om hur Natalia Aramburu och hennes släkt firar svenskperuansk jul. Vilka firar jul 24 december och vilka den 25?
– Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 24 december och pågår till kvällningen 1 januari 2017. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar. Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013 . Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor

 


Söndag 25 december
– Juldagen, Kristi födelse (katoliker, protestanter). Under juldagen firas att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Jesus föddes i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att visa vägen dit. Många kristna går i kyrkan denna dag, till exempel på julottan tidigt på morgonen.

 


 

Måndag 26 december
– Annandag jul
– Kwanzaa – (afroamerikaner). Veckan mellan jul och nyår firar många miljoner människor runt om i världen Kwanzaa, en av de yngsta högtiderna på jorden. I år, 2016, fyller den 50 år. Det är en sju dagar lång social högtid för att ge svarta ett alternativ till de existerande jul- och nyårshögtiderna. Läs mer om Kwanzaa här. Laga gärna Marcus Samuelssons recept på Hoppin´ John. Läs mer om Marcus Samuelsson på hans hemsida.


Tisdag 27 december


Onsdag 28 december
Värnlösa barns dag (katoliker, protestanter)
– Di de los Santos Inocentes (spansktalande länder) – Dagen har samma bakgrund som Värnlösa barns dag  men är som 1 april där man skämtar med och lurar varandra.


Torsdag 29 december


Fredag 30 december


Lördag 31 december
– Nyårsafton – enligt den gregorianska tideräkningen, det vill säga den tideräkning som de flesta av jordens länder använder. I Sverige, liksom i många länder, firas kvällen med familj eller vänner, med god mat och fyrverkerier vid tolvslaget. Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet. Men det finns många fler nyår i världen – nästan varje månad infaller ett nyår. Eftersom människor runt om i världen följer olika kalendrar firar inte alla nyår samtidigt.


Söndag 1 januari
– Maria, Guds moder (katoliker)*. Firas till minne av Maria som var mor till Jesus. Den här dagen håller katoliker en bön för fred i världen.
Shougatsu, det japanska nyåret*. Under det japanska nyåret som pågår från den 1 till 2 januari hälsar människor varandra med ”ake-mashite-omedetou-gozaimasu” som betyder Gott Nytt år. På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord. Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje rätt har en symbolisk innebörd. Här är recept på några rätter som alla är enkla att tillaga – Datemaki, Kuromame och Namasu.
– Internationella pizzadagen* – testa Sardenaira, en traditionell pizza från Ligurien i norra Italien, eller Knäckepizza på Leksandsbröd.
Sudans nationaldag*. Landet firar självständighet från Storbritannien 1956.
Haitis nationaldag*
Kubas nationaldag* (1 januari 1959 tog Fidel Castro makten)


Måndag 2 januari

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *