Tomas och årets kortaste dag

Foto: Lena Ahlström

Tomas har namnsdag den 21 december.  Fram till 1772 hade dagen heldagsstatus. Det var helige Tomas namnsdag. Han hade enligt legenden döpt de tre vise männen.

Tomasdagen är årets kortaste dag då vintersolståndet infaller. I bondesamhället började julfriden för djur och människor denna dag, och förberedelserna för den stora helgen skulle vara klara. Julfriden, som varade fram till trettondagen, ansågs vara av Gud befalld; den som begick ett brott under dessa dagar fick sitt straff dubblat. Magin låg i luften och man skulle avhålla sig från sådant som gick i cirkel: mala, slipa eller spinna. Julölet skulle denna dag avsmakas. 

Foto: Johan Jönsson

Nu skulle alla förberedelser inför jul vara färdiga. I delar av bondesamhället var detta enligt lag den tidpunkt när man kunde säga upp torpare och arrendatorer. På vissa håll sade man också upp råttor och möss, som man hoppades skulle hörsamma uppmaningen. På Tomasdagen tillönskades också djuren en god jul. Dagen firas till åminnelse av det katolska helgonet St Tomas, som var den av Jesus lärjungar som betvivlade Jesus återuppståndelse. På andra håll började julfriden först med julafton.

Inom den evangelisk-lutherska kyrkan är Tomasmässan en alternativ form av gudstjänst. Avsikten är att erbjuda en annorlunda gudstjänst som det är lättare att delta i. Namnet syftar på aposteln Tomas, som tvivlade på Jesu uppståndelse.

Tomasmässan skiljer sig från den vanliga gudstjänsten främst genom det mer mångsidiga eller experimentella musikvalet, strävan efter större växelverkan med deltagarna och att gudstjänsten ofta ordnas med stora insatser av frivilliga.

Den första tomasmässan hölls i Mikael Agricola kyrka i Helsingfors den 10 april 1988. Tomasmässor firas numera regelbundet på flera orter i Finland och också i Danmark, Island, Norge, Sverige och Tyskland.

Vintersolståndet har haft stor betydelse i många kulturer. I romerska riket gavs veckan som omger vintersolståndet, 17–23 december, stor betydelse som tillbedjan av Saturnus och andra jordbruksgudomar, (Saturnalia). Några folkseder knutna till saturnalie-firandet lever fortfarande i firandet av Jesu födelse. Inom judendomen är vintersolsåndet den första dagen av Tekufot tevet, då man enligt tradition inte ska dricka vatten som funnits lagrat i huset. I Iran infaller en av årets viktigaste högtider, Shab-e Yalda, vid vintersolståndet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *