Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 december

I dag fredag är det både Annadagen och pepparkakans dag – mycket att stå i, med andra ord. Kalendern fortsätter att vara full av högtider. I morgon lördag är det Mänskliga rättigheternas dag, en FN-dag då deklarationen om mänskliga rättigheter och dess syfte hyllas. Samma dag är det Nobelfest och Terra Madre day. På måndag firar muslimer profeten Muhammeds födelsedag och på tisdag dags för ljusdrottningen från Italien att besöka våra breddgrader igen. Dessutom kan vi fira sex nationaldagar bland annat – kika i kalendern nedan för fler tips.

 

Litet Luciatåg Foto: Caroline Maino

Litet Luciatåg
Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 9 december
– Pepparkakans dag – här förmedlar vi receptet på pepparkakor har jag fått av min gudmor Margareta Conradi. I sin tur hade hon fått det av sin farmor i Umeå. Receptet är minst från slutet av 1800-talet. Fira pepparkakans dag med dessa godingar, eller kanske med föregångerna Lebkuchen som du kan läsa mer om här.
Annadagen – i dag, när Jesus mormor har namnsdag är det 15 dagar kvar till jul och dags att lägga lutfisken i blöt och prova julölet – eller börja brygga det.


Lördag 10 december
Mänskliga rättigheternas dag – Mänskliga rättigheternas dag instiftades av FN två år efter att FN:s generalförsamling den 10 december 1948 godkände en deklaration som handlade om de mänskliga rättigheterna. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte. Läs om Sveriges första doktor i mänskliga rättigheter.
– Nobeldagen. Läs gärna mer om Nobelbankettens historia här. Glöm för all del inte att äta tillsammans, för – utan gemensamma måltider inga Nobelpris.
Terra Madre day – dagen är instiftad av Slow Food. Gör gärna Slow food-festmenyn med vitlökskotletter med örter och nejlika.
– Internationella djurrättsdagen


Söndag 11 december
Burkina Fasos nationaldag – firar republikens dag
– Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan, särskilt ägnad Johannes döparen. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.


Måndag 12 december
Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött.
Mawlid-al-nabi – Profetens födelsedag (muslimer). Vid denna muslimska högtid firas profeten Muhammeds födelsedag. Dagen firas på olika sätt i olika länder. Det är vanligt att man läser om Muhammeds liv, sjunger och läser dikter till hans ära. Firas fem dagar senare av shiamuslimer. Mawlid är även en beteckningen av firandet av andra, i islam, viktiga personers födelse. Det är även benämningen på de hyllningsdikter som skrivits om detta. Mawlid är numera i de flesta muslimska länder en nationell helgdag där bön förrättas i huvudstädernas centrala moské i närvaro av ländernas ledare och regeringar. Firandet börjar vid solnedgången kvällen innan.


Tisdag 13 december
– Luciadagen (Sverige). Lucia inleder julfirandet. Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor. I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar. Här kan du läsa mer om att Lucia firas även i augusti på Sicilien med en procession genom staden.


Onsdag 14 december


Torsdag 15 december


Fredag 16 december
Bahrains nationaldag – till detta lilla örike i Persiska viken importeras mycket av livsmedlen eftersom det till stora delar består av öken. Machboos är en kryddstark kyckling från Bahrain.
Kazakstans nationaldag


Lördag 17 december
Bhutans nationaldag – i kungadömet Bhutan baseras landets kultur och ekonomi på buddhismens centrala andliga värden och nationen är vida känd för sitt sätt att mäta ”bruttonationallycka”. Här förmedlar vi ett recept på Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta plus ett recept på Ema datshi – Buthans kryddstarka nationalrätt.


Söndag 18 december
Nigers nationaldag, firar republikens dag
Kakans dag – Till kakans dag har vi samlat en hel del av de kakrecept vi publicerat genom åren.
Internationella migrationsdagen (FN). Vi tipsar om en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost.
– Fjärde advent (katoliker, protestanter).


Måndag 19 december

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *