Lebkuchen – pepparkakornas föregångare

Lebkuchen är tyska pepparkakor som ursprungligen gjordes i tyska kloster på medeltiden. De mest berömda kom från Nürnberg som var ett centrum för kryddhandeln på 1500-talet. De tyska pepparkakorna skiljer sig en aning från de svenska pepparkakorna både när det gäller form och smak. Även tyska pepparkakor finns som hårda eller mjuka. De kallas Lebkuchen, Pfefferkuchen, Gewürzkuchen, Honigkuchen och medicinplättar.

Lebkuchen i långa rader Foto från Wikipedia

Lebkuchen i mängder
Foto från Wikipedia

Namnet medicinplättar – som lebkuchen kallades i Tyskland till en början – kom sig av att de innehöll peppar som ansågs vara en läkande krydda. I lebkuchen ingick lite peppar mot allt från kolera till depressioner, några kryddnejlikor för att få i gång blodcirkulationen och en nypa ingefära mot tandvärken. Idag tror vi väl mest (på skoj) att vi blir snällare om vi äter pepparkakor till jul, skriver Goethe institutet.

Kakorna sötades med honung i början eftersom det var det viktigaste sötningsmedlet på den tiden. Ostindiskt kolonialsocker var dyrt och svårt att få tag på. Förutom honung som sötningsmedel och orientaliska kryddor (särskilt kanel, kryddnejlika, anis, mindre kardemumma, koriander, ingefära, muskot), kännetecknas lebkuchen framför allt av att de bakas utan jäst. I lebkuchenrecept används hjorthornssalt eller pottaska (eller båda), vilket gör att den ogräddade degen har en lite bitter smak. Ofta smaksätts lebkuchen med mandel, nötter, kanderad frukt som apelsin och citron och framför allt med choklad. Bra pepparkaksrecept karaktäriseras av sådana ingredienser.

Lebkuchen

Lebkuchen

Lebkuchen med oblat som botten kommer också från medeltidens klosterbröder som satte degen på oblat för att förhindra att degen klibbade fast på bakplåten. Därmed skapade de ett bakverk som snart hörde till de populäraste specialiteterna i Bayern.
Här förmedlar vi ett klassiskt recept på mjuka lebkuchen från den tyska sajten Lebkuchen.

Ingredienser för cirka 30 Pepparkakor:
• 200g socker
• 1 tsk vanilj
• 1 tsk kanel
• 1 knivsudd var av kryddnejlika, kryddpeppar och kardemumma
• 200 g mandel (riven)
• 50 g kanderade apelsinskal (hackade)
• 75 g kanderad citron (hackad)
• skal av ½ citron
• 250 g mjöl
• 4 ägg
• 1 struken tsk bakpulver
• 45 runda oblater till bakning, ca 7cm i diameter
• glasyr
• chokladglasyr
• mandlar för dekoration (tillval)

Lebkuchen från Nürnberg med sockerglasyr

Lebkuchen från Nürnberg med sockerglasyr

Ingredienser till sockerglasyr:
• 200g florsocker
• 2 msk citronsaft
• 2 msk varmt vatten

 

Hemgjorda Lebkuchen med chokladöverdrag

Hemgjorda Lebkuchen med chokladöverdrag

Ingredienser till chokladglasyren:
• 100 g choklad, finhackad
• 1,75 dl florsocker, siktat
Gör lebkuchen så här:
Sätt ugnen på 175-200 ° C.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker i en bunke.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen samt mandel, kanderad apelsin och citronskal och alla kryddor. Arbeta ihop till en deg.
Fördela degen – ungefär fingertjock – på oblaten och grädda på en plåt i 15-20 minuter.
När lebkuchen har svalnat kan de glaseras med socker- eller chokladglasyr och dekoreras med skållade hela mandlar.

Gör så sockerglasyren så här:
Rör ihop ingredienserna väl i 5-10 minuter. Glasyren ska vara trögflytande.

Gör chokladglasyren så här:
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något. Rör ut florsockret i 4 msk hett vatten till en slät glasyr och blanda ner chokladen. Glasyren ska vara ganska lättflytande, rör ner lite mer hett vatten om det behövs.
Doppa kakorna i glasyren och lägg dem på smörpapper tills det tunna glasyrlagret stelnat.

Förvara dem i lufttät burk och ät dem inom en vecka.
Källor:
http://blog.goethe.de/AllesAutobahn/archives/26-Pepparkakor-Lebkuchen.html
http://www.lebkuchen-rezepte.de/
http://www.chokladsajten.com/index.php/recept/recipe/748-lebkuchen
http://www.lebkuchen.nuernberg.de/namen.html
http://www.lebkuchen-rezepte.de/lebkuchen/lebkuchen-klassisch.html

2 comments for “Lebkuchen – pepparkakornas föregångare

  1. Tea
    18 november, 2017 at 05:48

    Hej! Var köper man (runda) oblater till bakning?

    • Caroline Maino
      20 november, 2017 at 09:22

      Hej.
      Vi har tyvärr inget tips – men kanske någon annan läsare vet…?
      Många hälsningar
      Kultursmakarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *