Clatitie – rumänska pannkakor

Vad sägs om desserten Clatitie – pannkakor med rom och citron som avslutning på en rumänsk festmåltid med Sarmale – eller surkålsdolmar när Rumänien firar dagen då nationen förenades 1918 – det vill säga Rumäniens nationaldag den 1 december?

DN berättade 2009 att Clatitie hör till Rumäniens nationalrätter och här förmedlar vi tidningens recept vidare – för den som även vill göra en dessert.

Clatitie – pannkakor med rom och citron.

Clatitie – rumänska pannkakor med rom och citron.

Clatitie – rumänska pannkakor med rom och citron.

Ingredienser:
1,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 ägg
1 tsk ljus rom eller plommonbrännvin
1 tsk olja
Salt
Citronskal

Till servering: Sylt och florsocker

Gör så här:
1. Blanda äggulor, sprit, salt, rivet citronskal och en halv deciliter mjölk. Tillsätt mjölet, lite i taget. Blanda i resten av mjölken.

2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i pannkakssmeten. Stek pannkakorna i lite olja. Servera med sylt och florsocker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *