Stockholms mest internationella konditori

Foto: Florence Wetzel

Weilu ”Lulu” Wang och Lucas Lee Foto: Florence Wetzel

Jag lärde känna Weilu ”Lulu” Wang under min första svenskkurs på Folkuniversitetet 2014. Gruppen var trevlig och stämningen vänlig medan vi tillsammans tog våra första steg på svenska. En dag kom Lulu med en citronmousse-tårta och det var uppenbart inget första-gångs-bak. Medan vi fikade berättade hon att hon var examinerad konditor från Le Cordon Bleu i Paris och även utbildat sig till chokladmakare i en berömd chokladbutik där. Dessutom skulle hon just öppna sitt eget konditori tillsammans med sin man Lucas Lee.

Nästa gång jag åkte till Stockholm besökte jag Lulus och hennes mans nya konditori. En kort promenad från Östermalms saluhall på Storgatan ligger Prince Philosopher. Det är en fin inrättning där man kan köpa Lulus bakverk och choklad att ta med hem, eller njuta av en lugn fika i det mysiga fikarummet. Man har lagt stor vikt vid detaljerna, från konstverken på väggarna till marmorbord med levande ljus; till och med sättet Lucas dukar fram tallrikarna på imponerar. Varje detalj på Prince Philosopher är konstnärligt genomförd, och miljön är varm och elegant.

Prinsessbakelse

Princessbakelse Foto: Prince Philosopher

Lulu och Lucas är födda i Kina och träffades i Paris 2010 när Lulu gick på Le Cordon Bleu och Lucas pluggade filosofi på Sorbonne-universitetet. Vintern 2014 flyttade de till Stockholm och började ett nytt liv. Tack vare deras unika bakgrund blir fikat hos Prince Philosopher en internationell upplevelse. Man äter franska bakverk och dricker italienskt kaffe. Kunderna består av svenskar, fransmän som jobbar i närheten, medlemmar av stadens kinesiska gemenskap samt Lulus och Lucas vänner och lärare från Folkuniversitetet.

Konditoriets huvudattraktion är Lulus ljuvliga kakor. En av hennes specialiter är att ta klassiska svenska bakverk och ge dem en modern tolkning. Lulus prins-tårta är ett underbart exempel. Innehållet är nästan detsamma som i vanlig prinsesstårta men strukturen är annorlunda och tårtan är snitsigt utsmyckad med marsipantrekanter.

Semla

Semla Foto: Prince Philosopher

Hon har dessutom gjort sin egen tolkning av semla med botten av filodeg, och hon bakar sina kanelbullar med en speciell deg som är en blandning av brioche och croissant. Dessutom är många av hennes bakverk inspirerade av sydostasiatisk matkultur med ingredienser som mango och grönt te.

Lulu under årets konditori 2015 Foto: Florence Wetzel

Lulu under årets konditori 2015 Foto: Florence Wetzel

Hennes bakverk fick nationellt erkännande när hon deltog i tävlingen Årets konditori 2015, där hon var en av fem utvalda konditorer från hela landet. Att bli nominerad till att delta i tävlingen var en stor ära för henne men även en enorm påfrestning. Man skulle baka en våningstårta, éclairer, två olika sorters praliner samt framföra ett hemligt bakverk, alltihop inför stor publik. Jag var på plats och blev otroligt imponerad av Lulus koncentration medan hon bakade i rampljuset. Hon blev nominerad igen till att delta i tävlingen 2016 och tog då fjärdeplatsen, vilket är enastående för en 28-åring som nyligen avslutat sin utbildning.

Trots att Lulu har fått så mycket beröm är hon ödmjuk, snäll och lättsam. När man besöker Prince Philosopher är det därför fullständigt acceptabelt att titta in i köket och hälsa på henne, och Lucas är lika vänlig och öppen. Jag kan hjärtligt rekommendera deras konditori, som nästintill blivit ett andra hem för mig under mina resor. Att döma av deras entusiastiska kunder är jag inte den enda som känner så. 

Tusen tack till min svensklärare Lukas Häusler som hjälpte mig finslipa min svenska.

Florence Wetzel

Florence Wetzel Foto: Flora Sugarman

Florence Wetzel
Foto: Flora Sugarman

Florence Wetzel bor i New Jersey, USA. Hon är författare och journalist. Som författare och recensent rör hon sig lätt mellan länderna och kan fortsätta sitt skrivande varhelst hon befinner sig. Florence blev nyfiken på Sverige när hon läst några svenska deckarförfattares böcker. Nu besöker hon Sverige flera gånger varje år. I juni 2015 gjorde Kultursmakarna en intervju med Florence. Nu medverkar hon som gästskribent. Detta är hennes tionde artikel. 

Här är hennes tidigare artiklar som gästskribent:
Hunden Arthur – Bokmässans stjärna
Stig in i en annan värld på Storkyrkobadet 
”Cozy” – inte mysigt för en amerikan
Frukosten öppnade mitt sinne
En lagom svensk smörgås
Svart kaffe hos Jan Allan
Kokta ägg på Island
Klenäter var du än kommer på Island
Wallander och jag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *