Högtider att uppmärksamma från 21 till 31 oktober

Raden av matrelaterade dagar fortsätter även in i denna period med hackkorv, pasta och potatis som alla har var sina dagar. Dessutom finns till exempel FN-dagen, Nejdagen i Grekland samt åtta nationaldagar med ett antal mattips. Bland de religiösa högtiderna finns Torafesten som firas av judar och Bandi divas som högtidlighålls av sikher. Nästa helg tar sommartiden slut och normaltiden infinner sig, förutom att det finns ytterligare ett nyår att fira – Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest, som firas i Indien av hinduer, sikher och jainister. Då är det även dags för Halloween, samhain och grannens dag.

 

Världspastadagen är det den 25 oktober. Foto: Caroline Maino

Världspastadagen är det den 25 oktober.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 21 oktober


Lördag 22 oktober
Hackkorvens dag, uppmärksammas den fjärde lördagen i oktober. Här förmedlar vi ett recept på hackkorvslåda  från Bo Göran ”Bola” Sjögren.
– Internationella stamningsdagen (ISAD)


Söndag 23 oktober
Ungerns nationaldag, den tredje vid sidan av 15 mars och 20 augusti. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.


Måndag 24 oktober
Zambias nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1964)
FN-dagen – Organisationen grundades just när andra världskriget var slut 1945 och FN-stadgan trädde i kraft. Sedan dess firas FN-dagen detta datum.
– Världsdagen för information om utvecklingsfrågor (FN).
– Shemini Atserat (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel.


Tisdag 25 oktober
Kazakstan (firar Republikens dag)
– Världspastadagen – vi har flera tips på goda pastarätter, till exempel Pasta med fetaost och spenat och Pasta med kantarell och Serranoskinka.
Simchat Tora – torafesten (judar). Högtiden hålls för att fira att man fullbordat Toracykeln, det vill säga läst det sista avsnittet ur Femte Moseboken. Redan samma dag början man läsningen på nytt med första avsnittet ur Första Moseboken. Torahrullarna bärs sju varv runt synagogan under sång och dans. Man firar att man fått torah med presenter, dans och godis.


Onsdag 26 oktober
Österrikes nationaldag (firar neutralitetsdagen, 1955). Knödel är lite av landets nationalrätt.
Potatisens dag – fira dagen med Fröken Larssons råraka med kallrökt lax.


Torsdag 27 oktober
Saint Vincent och Grenadinerna (firar självständighet från Storbritannien 1979)
Turkmenistan (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)


Fredag 28 oktober
Tjeckiens nationaldag (firar att den Tjeckoslovakiska republiken grundades 1918)
Nejdagen (Grekland) – Dagen firas till minne av den grekiska premiärministern Ioannis Metaxas (premiärminister mellan 4 augusti 1936 och 29 januari 1941) berömda nejsvar (óchi) på Mussolinis ultimatum den 28 oktober 1940 att Grekland skulle kapitulera. Nejet drog in Grekland i andra världskriget. Fira med en krämig moussaka.

 


Lördag 29 oktober
Turkiets nationaldag (firar självständighet från Osmanska Riket och utropandet av republiken, 1923). Här berättar vi mer om Turkiets självständighetsdag. Dolmar är husmanskost i Turkiet, där det serveras sallad eller yoghurt till. I Sverige blev de husmanskost i form av kåldolmar, som kom till Sverige när kung Karl XII (1682-1718) och hans soldater tog med receptet hem efter de hade smakat dolmar i Osmanska riket. Här förmedlar vi ett recept på turkiska vinbladsdolmar.
– Sommartid slutar natten till söndag. Glöm inte att ställa tillbaka klockan när du ställer tillbaka grillen i förrådet.


Söndag 30 oktober
– Bandi divas – (sikher). Firas till minne av den sjätte gurun, Guru Hargobind, som skulle befrias från fängelset men vägrade att gå om inte hans femtiotvå hinduiska medfångar också släpptes. Ljus tänds för att välkomna den frisläppta gurun och man bjuder varandra på sötsaker, berättar Multireligiös almanacka.
Diwali, ljusfestivalen tillika nyårsfest, firas i Indien av hinduer, sikher och jainister. Pumpahalwa är en mycket populär indisk sötsak som är vanlig vid speciella tillfällen, till exempel när Diwali.


Måndag 31 oktober
– Halloween – fira med denna pumpapaj som är ganska lätt att göra och är bra vintermat.
– Samhain (wiccaner) – Den gamla keltiska högtiden Samhain firas av wiccaner. Högtiden sammanfaller med Halloween. Samhain är tydligt fokuserad på döden, vilken ses som en förutsättning för att nytt liv ska kunna uppstå.
– Grannens dag (Sverige) – dagen instiftades år 2000 av Kenneth Eneroth på Bärgslagsbladet i Köping. Grannens dag är en dag då vi ska vara snäll mot våra grannar och visa hänsyn. Varför inte bjuda över din granne på fika eller middag?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *