Internationella dagen för utrotande av fattigdom

Den Internationella dagen för utrotande av fattigdom firas årligen den 17 oktober runt hela världen. Syftet med dagen är att uppmärksamma den globala fattigdomen. Dagen erkändes officiellt av FN år 1992, men grunden för dagen är från händelserna som ägde rum i Paris år 1987. Då samlades 100 000 människor för att hedra offren för fattigdom, svält, våld och rädsla.

Urban fattigdom i Jakarta Foto: Jonathan Macintosh, Thehero

Urban fattigdom i Jakarta
Foto: Jonathan Macintosh, Thehero

Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär bland annat även brist på frihet, makt, inflytande, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet. Man brukar tala om multidimensionell fattigdom. Särskilt utsatta är kvinnor och flickor. Det är viktigt att alla länder inkluderas oavsett deras ekonomiska status, då fattiga människor även finns i rika och medelinkomst-länder.

Att utrota fattigdomen är en grundläggande förutsättning för att uppnå människors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Rätten till social trygghet slås till exempek fast i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, ändå saknar en stor andel av jordens befolkning grundläggande trygghet (bland annat personlig säkerhet, mat, vatten och sanitet).

Hans Rosling i P4 Extra den 3 oktober:
– I länder som är väldigt fattiga i sig, där människor har det svårt, gör lite pengar stor skillnad.

Så ger han ett exempel på att det kostar 400 kronor per barn och år för en ordnad skolgång i Afghanistan.

FN:s utvecklingsprogram UNDP arbetar för lokala lösningar
UNDP finns på plats i 177 länder och regioner runt om i världen. Tillsammans med länderna själva, arbetar vi för att hitta lokala lösningar för att bland annat stärka jämställdhet och demokrati, bekämpa fattigdom, förebygga och lösa konflikter samt arbeta mot miljöförstöring och spridning av hiv och aids.

Att främja kvinnors ställning och stärka respekten för mänskliga rättigheter genomsyrar allt vi gör. UNDP:s utgångspunkt är att det tar tid att skapa varaktig och hållbar utveckling och därför har vi alltid ett långsiktigt perspektiv i vårt arbete.

UNDP har ett samordnande ansvar inom FN. På landsnivå är det till exempel ofta UNDP:s chef som ansvarar för samordning av FN-organisationers insatser i det aktuella landet.

17 Globala mål för att utrota fattigdom
Världens ledare har förbundit sig till 17 Globala mål för att uppnå  att utrota extrem fattigdom. Läs mer om detta här>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *