Högtider att uppmärksamma från 30 september till 10 oktober

GOTT NYTT ÅR! Två nyår finns att uppmärksamma i helgen, det muslimska Al-hijra  samt Rosh Hashana, det judiska nyåret. I dag, fredag är det Janssons-dagen, i morgon lördag kaffets, på söndag gräddtårtans dag och på tisdag är det kanelbullens dag. Inte mindre än elva länder har nationaldagar. Detta är ett axplock av det som finns i kalendern de närmsta tio dagarna. Låt dig inspireras av vår kalender.

Kanelbullens dag är den 4 oktober. Foto: Caroline Maino

Kanelbullens dag är den 4 oktober.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 30 september
Botswanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse.


Lördag 1 oktober
Cyperns nationaldag (ön blev självständig år 1960)
Kinas nationaldag (firar utropandet av Folkrepubliken Kina, 1949)
Nigerias nationaldag (firas till minne av oavhängighetsdagen 1960 från kolonialmakten Storbritannien.)
Tuvalus nationaldag (firar självständighet från Brittiska Västra Stillahavsterritoriet 1978)
– Vegetariska världsdagen. Den är instiftad av International Vegetarian Union. Fira med något vegetariskt, kanske en Hoppin´John-gryta, en vegetarisk lasagne, en nudelsoppa eller kanske en daalgryta.
– Internationella dagen för äldre (FN)
Kaffets dag – firas världen över.
– Shardiya Navratri – de nio nätterna (hinduer). Under nio dygn hyllas gudinnan i olika gestalter. Först hyllas hon som Durka, därefter som Lakshmi och till sist som Sarasvati. Var och en hyllas i tre dagar. Firandet symboliserar människans väg mot upplysning och befrielse, berättar Multireligiös almanacka.


Söndag 2 oktober
Guineas nationaldag (firar självständighet från Frankrike 1958)
– Den internationella ickevåldsdagen. Dagen firas till minnet av Mahatma Ghandis födelsedag. Ghandi var en indisk advokat, politiker och andlig ledare, han ledde den Indiska självständighetsrörelsen och tillämpade ickevåldsstrategin. Ickevåldsdagen ett tillfälle att förespråka rättvisa och fred.
– Gräddtårtans dag firas första söndagen i oktober. Kanske vill du fira dagen med Fridas gräddtårta eller Carolines gräddtårta.
Al-hijra – nyår (muslimer). År 1 i den muslimska kalendern (622 enligt västerländsk tideräkning) utgår från när Muhammed utvandrade till staden Medina. Denna händelse markerar när islam börjar spridas över världen. Vid nyåret berättas om Muhammeds liv, och bön är viktig. Det blir år 1438, berättar Multireligiösa almanackan.

 


Måndag 3 oktober
Tysklands nationaldag (firar landets återförening, 1990). Tyskland firar att landet återförenades 1990. Fira med en av många rätter som förknippas med Tyskland, Sauerbraten med rödkål och knödel.
Rosh Hashana, judiska nyåret. Rosh Hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5777, berättar Multireligiösa almanackan. Det traditionella vetebrödet challe hör till firandet, liksom Gefillte fish med chrein som förrätt.
– Internationella barndagen (i Sverige) (FN). Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag. I Sverige firas barndagen den första måndagen i oktober. På denna dag är det tänkt att alla delar av samhället ska fokusera på barnets behov och rättigheter.

 


Tisdag 4 oktober
Lesothos nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Den helige Mikaels dag
– Internationella vodkadagen
Kanelbullens dag – dagen instiftades 1999. Här förmedlar vi ett recept på lyxiga kanelbullar från Hembakningsrådet. Varje år ordnar Hembakningsrådet en tävling i kanelbulledesign.
– Djurens dag – den Helige Franciscus dag


Onsdag 5 oktober
– Internationella dagen för lärare (FN). Lärare spelar en viktig roll för att utveckla barns kunskaper och talanger. I EU finns 6 miljoner lärare, och den 5 oktober uppmärksammas deras arbete på den internationella lärardagen.


Torsdag 6 oktober

 


Fredag 7 oktober
– Birgitta av Vadstena – helgondag (katoliker). Dagen firas till minne av att den heliga Birgitta helgonförklarades (kanoniserades) denna dag år 1391. Hon räknas som Sveriges skyddshelgon. Det var Birgitta som planerade, ritade och grundade Vadstena kloster som invigdes 1384. Hon föddes cirka 1303 och dog i Rom 1373. Här förmedlar vi ett recept på en medeltida måltid: Rågbröd – det vanligaste brödet under medeltiden och en smaskig löksoppa.
– Världsdagen för människovärdigt arbete (ITUC, världsfacket)
– Durga Puja (hinduer) – Högtiden är en fem dagars hyllning av gudinnan Durga och avslutas med Dussehra eller Vijaya Dashami.


Lördag 8 oktober


Söndag 9 oktober
Ugandas nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1962)
– Hangul, Koreanska alfabetets dag (Sydkorea)
– Minnesdag för den svenska slavhandelns offer. Den 9 oktober 1847 avskaffade Sveriges riksdag transatlantisk slavhandel och de svarta slavarna på den svenska kolonin S:t Barthélemy friköptes. Fira detta med en
Karibisk laxsallad med glasnudlar.


Måndag 10 oktober
Fijis nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1970)
Taiwans nationaldag (firar att staten grundades år 1912, året efter den borgerliga kinesiska revolutionen 1911 )
– Grötens dag. Läs om hur nyttig gröten är. Vi förmedlar recept på Ugali, majsgröt, från Afrika, på römmegröt med spekemat från Norge och näringsterapeuten Johannas frukostgröt.
– Internationella dagen mot dödsstraff.
Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) firar det godas seger över det onda när Navaratri avslutas. Se även 1 oktober. Till firandet hör att bränna bilder av den 10-hövdade demonen Ravana, Högtiden är kulmen på Navaratrifestivalen. Navaratri börjar i år 1 oktober och avslutas den 10 oktober. Potatisrätten dum aloo och brödet luchi hör till för många i Bengalen.
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt.
– Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.
– Mors dag i Malawi, firas andra måndagen i oktober.
– Älgjakten börjar i södra Sverige.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *