Senapsstekt abborre på Senapens dag 6 augusti

 

Senapsstekt abborrfilé med syrliga grönsaker och färsk potatis Foto: Lena Ahlström

Senapsstekt abborrfilé med syrliga grönsaker och färsk potatis
Foto: Lena Ahlström

Här är en av de rätter som vi gärna bjuder våra gäster på när de besöker oss under denna sommar. Abborrarna är fångade i Sankt Anna skärgård. De marineras med fransk senap och färska kryddväxter. Därtill serverar vi grönsaker som legat i syrlig lag med äppelcidervinäger och färsk dragon under några timmar samt färsk potatis. Alternativt en sallad.

Till fyra personer behövs:

  • 500 g potatis
  • 150 g benfria abborrfiléer /port
  • 3 dl ströbröd
  • 100 g smör
  • olivolja

Grönsaker

  • 10 st späda morötter
  • 1 st litet blomkålshuvud
  • 1/2 st färsk gurka
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika

Syrlig lag

  • 1 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 st lagerblad
  • 2 st kvistar färsk dragon

Marinad

  • 2 msk senap
  • 2 st hela ägg
  • 1 st fång dill och gräslök
  • 1 dl mjölk
  • 1 st vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Börja med grönsakerna på morgonen så att dom hinner dra till sig.
  2. Blanda ihop den syrliga lagen. Skala och ansa grönsakerna. Skär dem sedan i mindre bitar. Koka dem därefter helt kort i saltat vatten. Lägg dem direkt i den syrliga lagen och låt dem dra.
  3. Blanda även ihop marinaden; senap, ägg, dill och gräslök med mjölk och riven vitlök. Lägg abborrfiléerna i marinaden och låt dem också dra i 2-3 timmar.
  4. Koka potatisen. Vänd abborrfiléerna i ströbröd, krydda med salt och peppar och stek dem sedan i smör och olja i het panna. Servera dom syrliga grönsakerna till, och om man vill, en klick smör på potatisen.

    Blomsteräng Foto: Lena Ahlström

    Blomsteräng i Sankt Anna
    Foto: Lena Ahlström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *