Från Colombia till Sverige

Doris och Simone

Doris och Simone

Den 20 juli är det Colombias nationaldag*. Det är ingenting Doris Lotero, som vuxit upp i Barranquilla i norra Colombia, funderar så mycket över. Det är länge sedan hon bodde där. Hennes föräldrar och syskon har flyttat till Chile. Numera vill hon bo kvar I Sverige. Men Doris längtar efter den colombianska naturen, de öppna människorna där och det colombianska köket.

Maten i Colombia har mycket gemensamt med övriga länder i Latinamerika och det karibiska köket. Colombianerna äter mycket kyckling, fläsk, potatis, ris, bönor och soppa.

– I Colombia äter man också mycket fisk – inte minst som friterade rätter och soppor, säger Doris. Hennes favoriträtter är Empanadas (piroger), Arepas (majspannkakor), Carimañola (piroger med maniok), Patacones (friterad matbanan) och Tamal (majsdeg fylld med kött).

Doris pappa hade under många år ett gatustånd där han sålde kläder. Sedan började han köra taxi men en dag bestämde han och hustrun sig för att flytta till sina döttrar som tidigare flyttat till Chile. För ett par år sedan sålde föräldrarna sitt hus och flyttade till Chile där de nu driver en kvartersbutik med livsmedel. Med sig hade de Doris bror som idag är 15 år.

För tio år sedan flyttade Doris till Paris för att plugga franska.Vid sidan av studierna jobbade hon och kunde sända hem pengar till sina föräldrar. I Paris träffade Doris Simone Borlenghi som också studerade där. Simone har vuxit upp i Milano i norra Italien. När de var klara med sina studier 2011 flyttade de till Sverige. Doris har jobbat som lärare, översättare och med support i Sverige.

Simone är postdoktorand i teoretisk fysik vid Uppsala Universitet. Han vill få en bättre förståelse för naturen.

– Det bästa med mitt jobb är att jag hela tiden lär mig någonting nytt och får en bättre förståelse för naturen, säger Simone. Jag har förmånen att välja själv vad jag vill jobba med. Det gäller bara att hitta ett nytt område att forska kring. Det kan vara i Sverige eller i något annat land.

– Vi trivs väldigt bra i Sverige och vill gärna stanna här, säger Doris. Vi älskar naturen även om Simone saknar bergen.

Doris och Simone i Italien

Doris och Simone i Italien

Närmast ser de mest fram emot några veckor de ska tillbringa i Italien, där Simone är uppväxt. Hans föräldrar har ett hus vid Lago di Como i norra Italien. Dit kommer Doris bror och en av hennes systrar på besök i sommar.

– Min syster har aldrig varit i Europa. Det ska bli fantastiskt roligt att köra runt i Italien och visa dem många fina platser.

Vill du pröva en av Doris favoriträtter delar hon här med sig av ett recept på Empanadas.

 

*Det område som utgör dagens Colombia erövrades av spanjorerna under 1500-talet och blev Amerikas ledande guldproducent. Frihetshjälten Simón Bolívar ledde kolonin till självständighet 1819. Flera kringliggande områden ingick under 1800-talet i statsbildningen men 1903, då Panama bröt sig loss, fick Colombia i princip sina nuvarande gränser. (Källa: So-rummet.se)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *