Hipp hurra för Kanada

Konfederationsdagen den 1 juli är Kanadas nationaldag. Dagen kallas populärt också ”Kanadas födelsedag”, och firas till minne av då den tidigare provinsen Kanada delas upp i Ontario och Québec. Tillsammans med New Brunswick och Nova Scotia bildar de den nya konfederationen* den 1 juli 1867. Dagen firas både i och utanför Kanada.

Parlamentet i Ottawa på Kanadadagen 1 juli2008 Foto: Naimi Grondin

Parlamentet i Ottawa på Kanadadagen 1 juli 2008
Foto: Naimi Grondin

Kanadensare runt om i landet och runt om i världen firar sedan 1868 dagen med olika typer av festligheter. Bland annat bjuds varje år barn och ungdomar in till att delta i Canada Day Challenge, en tävling i kreativa uttryck för vad som gör dem stolta över att vara kanadensare. Tävligen går ut på att på det mest kreativa sättet i teckningar, bilder och skrift beskriva vad Kanada betyder för dem.

Canada Day Challenge

Canada Day Challenge

Vinnarna i 2016-års tävling får en tvådagars resa med fritt uppehälle till Ottawa för att fira dagen på Parlament Hill, komma bakom scenen och möta några av Kanadas mest inspirerande människor, besöka museer, gallerier och den ikoniska parlamentsbyggnaden samt delta i en sommarutställning på Kanadas historiska museum. Vinnarna kommer också att få tillfälle att arbeta med ett talangfullt filmteam för att göra en film om sina äventyr i Ottawa.

2016 infaller Kanadadagen på en fredag, vilket gör att de allra flesta kan få en långhelg för att fira högtiden.

Trots att Kanada 1867 anses ha blivit ett eget kungarike behöll Storbritannien begränsad rätt till politisk kontroll över landet, vilket stegvis avskaffades med åren. Fullständig självständighet uppnådde Kanada i och med författningsändringen Constitution Act, 1982 och dess brittiska motsvarighet Canada Act 1982. Samma år byttes nationaldagens namn till det nuvarande.

Även om Kanada ännu 2016 till största delen är självständigt ingår landet fortfarande i det brittiska samväldet och den brittiska monarken är fortfarande Kanadas formella statsöverhuvud.

Kanada är världens näst största land till ytan efter Ryssland. Med en folkmängd på omkring 34 miljoner är det ett av världens mest glesbefolkade länder.

Lönnlövet som finns på Kanadas nuvarande flagga, på dess mynt och dess statsvapen, har varit en nationell symbol sedan början på 1700-talet. Rött och vitt sägs symbolisera tvåspråkigheten i landet och hör också till de nationella symbolerna.

Det kanadensiska köket varierar stort från region till region. Den traditionella maten i det engelskspråkiga Kanada är närbesläktat med det brittiska och amerikanska köken, medan det i Quebec och resten av det fransktalande Kanada har sitt ursprung i fransk kokkonst. Västra Kanada är inspirerat av tysk, ukrainsk, polsk och skandinavisk matlagning. Den traditionella maten i arktiska Kanada är baserat på gås och viltkött tillverkat med inuitiska och indianska matlagningsmetoder. Man äter också mycket rökt kött och fisk, till exempel ren, hare, myskoxe, björn, rådjur och även val, säl och räkor.

Här tappas lönnsirap Foto: Jared C. Benedict

Här tappas lönnsirap
Foto: Jared C. Benedict

På våren tappas lönnarna på sirap. Över hela landet hålls sirapsfestivaler och pannkaksfrukostar. Sirapen används till allt från pajer till pannkakor. Rätten kan nog anses som en av landets nationalrätter. Så varför inte pröva detta recept på kanadensiska pannkakor med lönnsirap.

 

*En konfederation är en union med bibehållen suveränitet för de ingående parterna.

Källor: Wikipedia, SO-rummetGovernment of Canada och Foodetc

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *