Högtider att uppmärksamma från 17 till 27 juni

Hur mycket kan man få med sig om man måste fly? Något att tänka på nu på måndag 20 juni när det är FN:s Världsdag för flyktingar. Organisationen The International Rescue Committee har frågat sex personer på flykt vad de har med sig i sina väskor och det har Aftonbladet berättat här. På tisdag är det sommarsolståndet på norra halvklotet – och följdriktigt firar vi midsommar helgen efter. På tisdag – samt på fredag – är det även dags för ett nyår, det andinska. Förutom dessa dagar finns åtta nationaldagar att uppmärksamma, plus religiösa högtider och profana och flera FN-dagar.

Foto: Schwäbin (Wikimedia) Licens: CreativeCommons by-sa-3.0-de (förkortning).

Den 18 juni är det internationella Pick-nickdagen. Foto: Schwäbin (Wikimedia)
Licens: CreativeCommons by-sa-3.0-de (förkortning).

 

I veckan som gått har vi förmedlat recept till Englands nationalrätt Roastbeef med Yorkshire pudding samt berättat om Shavuot – judarnas födelsedag och tipsat om Två ostkakor till Shavuot. Sedan var det dags för Rysslands nationaldag och därmed Blinier – att fira ryska högtider med. Samma dag var det Filippinernas självständighetsdag och vi tipsade om Rissoppa. Sikherna uppmärksammade Guru Arjan och hans budskap om tolerans till den dagen tipsade vi om Kachi Lassi – en uppfriskande sommardryck. I dag fredag firar Island sin nationaldag och vi tipsar om Grillad långarygg med kokos och lime. Och En sandkaka som smälter på tungan kan passa på FN:s Världsdag för bekämpning av ökenutbredning och torka.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.


Lördag 18 juni
Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.


Söndag 19 juni
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade.
– Fars dag i Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien, Malta med flera länder som firar tredje söndagen i juni.


Måndag 20 juni
– Världsdagen för flyktingar (FN)*. Överlevnad, arbeta, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse? frågar Mångkulturella almanackan. Organisationen The International Rescue Committee har frågat sex personer på flykt vad de har med sig i sina väskor och det har Aftonbladet berättat här.


Tisdag 21 juni
Grönlands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1979. Rätten Suauasat är en traditionell grönländsk soppa.
– Fars dag* i Libyen, Syrien, Egypten, Jordanien, Uganda.
– Sommarsolståndet på norra halvklotet och vintersolstånd på det södra – I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider.
– Willakuti, Andinskt nyår (aymaraindianer)


Onsdag 22 juni


Torsdag 23 juni
Luxemburgs nationaldag*
– Fars dag, Nicaragua, Polen*
– San Juan (Bolivia, Spanien)


Fredag 24 juni
– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
– Sankthansaften* – Danmark, Norge
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.
– Juhannus. midsommar (Finland)
Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto.


Lördag 25 juni
Kroatiens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. I Kroatien är lunchen dagens huvudmåltid. Här är ett recept på soppa till förrätt. Till efterrätt kan vi rekommendera en dessertpannkaka med keso.
Moçambiques nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.
Sloveniens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991.
– Midsommardagen (Sverige)


Söndag 26 juni
Madagaskars nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
– Internationell solidaritetsdag för tortyroffer (FN)
– Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (FN)
Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *