Högtider att uppmärksamma från 3 till 13 juni

Förutom att det är Sveriges nationaldag på måndag är det även Danmarks dagen före och Tongas dagen innan. Sammanlagt har tio länder nationaldag de närmsta tio dagarna. På söndag börjar även den muslimska fastemånaden Ramadan samtidigt som det är sillens, färskpotatisens och fruktens dag. Världshavens dag liksom drakbåtsfesten finns också att uppmärksamma. Judar firar shavuot och ortodoxa firar Kristi himmelsfärd – ja nästan varje dag finns något att uppmärksamma.

 

Sveriges nationaldag firas den 6 juni. Foto: Caroline Maino

Svenska flaggan passar när Sveriges nationaldag firas den 6 juni.
Foto: Caroline Maino

 

I veckan som gått har vi berättat varför Azerbajdzjan firade nationaldag och tipsat om den typiska maträtten Dushbara. Det var också dags för Hamburgerdagen som infaller 28 maj och/eller 27 augusti samt Mors dag – så började det för över 100 år sedan och vi tipsade om  Yoghurtmousse med rosenbladsmarmelad till mor. Nicaraguas nationalrätt är Gallo Pinto, mjölken har en egendag och Italiens nationaldag förlänger helgen och kan firas med Pasta al pomodoro – pasta med tomatsås.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 3 juni
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 4 juni
Tongas nationaldag* –  Ota ika, rå  marinerad fisk, är Tongas nationalrätt.
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN)*.


Söndag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)


Måndag 6 juni
Sveriges nationaldag*, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D* – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
Fruktens dag* – fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.
– Färskpotatisens dag*
Sillens dag* – Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill.
Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Läs mer om den muslimska bönen här. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.


Tisdag 7 juni


Onsdag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Den Norska Ambassaden i Stockholm publicerar varje vecka en ny fiskrätt. Här är bara i välja och vraka.


Torsdag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
– Drakbåtsfesten (Kina) – Den firas med starka färger, ljus och ljud. Festivalen infaller ofta i juni. Draken är en viktig symbol – för visdom och styrka – i Kina. Kineser samlas vid stora sjöar och tävlar i kappsegling i drakprydda båtar.  Zongzi (粽子)– ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad – äts under denna högtid.
– Kristi himmelsfärd (ortodoxa). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp till himlen (se även 5 maj).


Fredag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.


Lördag 11 juni
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag andra lördagen i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding  – Englands nationalrätt – om du vill.

Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
Shavuot – Veckofesten (judar). Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. I år pågår Shavuot från solnedgången den 11 till solnedgången den 13 juni. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada


Söndag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan  – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (ILO)*
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni)
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)


Måndag 13 juni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *