Högtider att uppmärksamma från 27 maj till 6 juni

Fredag, söndag, måndag och onsdag är alla Mors dag-dagar, fast på olika håll i världen. På söndag infaller dagen i Sverige. En kram, en puss, ett telefonsamtal räcker – det behövs inga dyra presenter, väl? Nio nationaldagar – inklusive Sveriges – finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. I dag är det även grannfesten i Frankrike – kanske något att ta efter? Även ett stort antal matrelaterade dagar är i faggorna vad sägs om muffinsens dag liksom ostens, hamburgarens, mjölkens, sillens samt färskpotatisens och fruktens. Och nästa helg inleds den muslimska fastemånaden Ramadan.

Ett fång äppelblomster till mor. Foto: Caroline Maino

Vackra äppelblomster till mor.
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi tipsat om Krabbelurer till picknick, att Jemen hade nationaldag och att Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Vår gästskrivent Florence Wetzel berättade om sina upplevelser av Klenäter – var du än kommer på Island. I samband med Eritreas nationaldag tipsade vi om Doro Wat – som är både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd. I samband med Jordaniens nationaldag förmedlade vi recept på Mansaf – Jordaniens nationalrätt och till dessert Baklava på pistagenötter.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 27 maj
Mors dag i Bolivia
– Muffinsens dag* . Firas på många håll i världen, läs historien och baka muffins.
– Ostens dag
La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.


Lördag 28 maj
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. En typisk maträtt i Azerbajdzjan är Dushbara. Här är receptet ifall du vill pröva.
Etiopiens nationaldag – här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Nepals nationaldag – firar republikens dag.
– Hamburgerdagen firas i USA, Australien och Sverige denna dag. Den 27 augusti är det hamburgerdagen i Storbritannien. Här berättar vi lite historia och förmedlar ett recept.


Söndag 29 maj
Mors dag i Sverige, Algeriet, Dominikanska republiken, Frankrike, Madagaskar, Marocko, Haiti, Mauritius, Senegal, Tunisien (firas oftast sista söndagen i maj). Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.


Måndag 30 maj
Anguillas nationaldag, Anguilla Day* – början på revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
Mors dag i Nicaragua* – Gallo Pinto är Nicaraguas nationalrätt – här är receptet.

 


Tisdag 31 maj
– Internationella dagen mot tobak (FN)*


Onsdag 1 juni
Samoas nationaldag
Mjölkens dag – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.
Mors dag i Mongoliet (mors och barns dag)*
– Internationella barndagen (Kina och många slaviska länder).


Torsdag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.


Fredag 3 juni
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 4 juni
Tongas nationaldag*
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN)*.
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)


Söndag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.


Måndag 6 juni
Sveriges nationaldag*, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D* – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
Fruktens dag* – fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.
– Färskpotatisens dag*
Sillens dag* – Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill.
Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *