Klenäter – var du än kommer på Island

320px-Klejner_yazPå Island finns det något man stöter på överallt, nämligen kleina. I Sverige heter kleina klenäter, kakor man brukar äta till jul, särskilt i södra Sverige. Men på Island är klenäter vardagsmat. Bokstavligen. I isländskan finns inget ord för ”fika”, men man skulle kunna säga att klenäter är Islands vanligaste och viktigaste fikabröd.

Klenäter är ganska enkla att baka eftersom det egentligen bara är att steka degen. Kakorna får en hård skorpa men blir mjuka inuti. Och om de blivit gamla och torra kan man ge dem nytt liv genom att doppa dem i något varmt som kaffe, te eller varm choklad. Då suger dom åt sig smaken från det man doppat dom i. Mumsigt!

Norrsken Foto: Nordelch

Norrsken
Foto: Nordelch

Gång på gång under min vistelse på Island stötte jag på klenäter. Vid ett tillfälle tog jag en busstur en natt för att titta på norrsken. Vi åkte bort från Reykjavik för att hitta en isolerad plats utan belysning. Vi stod på ett stenigt fält och tittade upp i himlen. Det var kallt och vi stod obekvämt, men det var värt det när de vita ljusslingorna började dansa över himlavalvet. Medan vi beundrade föreställningen tog vår reseledare fram en massa klenäter som hans mamma hade bakat och ett gäng termosar med varm choklad. Det var en fantastisk kombination att titta på norrskenet och äta chokladdoppade klenäter samtidigt.

Anledningen till att jag rest till Island var att jag deltog Iceland Writers Retreat (IWR) i april i år. Under en busstur med IWR-deltagare blev det fler klenäter. Vi stannade på en liten ort vid namn Hladir och gick in på deras Folkets hus, där de hade ett litet museum tillägnat Andra världskriget. Utomhus var det mulet, regnigt och blåsigt. Det var väldigt mysigt att få stiga in i värmen och sätta sig vid ett av de fina borden, som vart och ett var dukat med en röd- och vitrutig bordsduk, levande ljus, tallrikar med klenäter och skålar med vispgrädde samt termosar med varm choklad.

Ett annat minnesvärt möte med klenäter var en natt när jag inte kunde sova eftersom jag var jetlaggad. Klockan tre gick jag ut från mitt hotell i centrala Reykjavik. Gatorna var tomma och staden var tyst, kall och vacker. Jag gick två kvarter till en affär som heter 1011 och var öppen 24-7. Jag hoppades att hitta lite fika, trots att det var sent. Eller för tidigt. Jag köpte en cappucino, och den var överraskande stark och smakrik. Bredvid kaffemaskinen fanns ett skåp med bakelser. Alla hyllorna var tomma, men längst in på hyllan längst ned låg den sista klenäten. Perfekt! Jag gick hem och fikade på mitt rum och satt och läste ända till gryningen.

Island är en speciell plats med många underbara intryck. Norrsken, glaciärer, valar, gejsrar, hästar…Men inget fika. Trots det behöver man inte oroa sig om man vill fika. Det är lätt att hitta något varmt att dricka och en klenät att doppa!

Här är mitt tips ett recept på klenäter.

Stort tack till min svensklärare Lukas Bergman Häusler, som hjälpte mig med att finslipa min svenska.

Florence Wetzel Foto: Flora Sugarman

Florence Wetzel
Foto: Flora Sugarman

Florence Wetzel

Florence Wetzel bor i New Jersey, USA. Hon är författare och journalist. Som författare och recensent rör hon sig lätt mellan länderna och kan fortsätta sitt skrivande varhelst hon befinner sig. Florence blev nyfiken på Sverige när hon läst några svenska deckarförfattares böcker. Nu besöker hon Sverige flera gånger varje år. I juni 2015 gjorde Kultursmakarna en intervju med Florence. Nu medverkar hon som gästskribent. Detta är hennes femte artikel. 
Här är hennes tidigare artiklar som gästskribent: 
Frukosten öppnade mitt sinne
En lagom svensk smörgås
Svart kaffe hos Jan Allan
Kokta ägg på Island

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *