Högtider att uppmärksamma från 29 april till 9 maj

Sköna maj välkommen till vår bygd igen… På söndag är hon här, maj, och vi hoppas att hon för med sig den efterlängtade värmen. Innan dess kan vi bland annat uppmärksamma dansens dag, att golden week börjar i Japan och fira Valborgsmässoafton. Ett par länder har nationaldag och ortodoxa firar påsk. Mors dag firas både nu på söndag och nästa söndag i olika delar av världen.

Valborgsmässoeld Foto: Caroline Maino

Valborgsmässoeld
Foto: Caroline Maino

 

I veckan som gått har vi berättat att judar har firat Pesach och i det sammanhanget tipsade vi om  recept på Matze-kneidl  och recept på Charoset samt  recept på Sylvias nötkaka. Vi har också berättat om när Kultursmakarna ordnade en italiensk afton och förmedlade tre recept till italienska maträtter: Pasta med skaldjur (pasta frutti di mare) och aubergine fylld med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (Chocolate salami roll) till efterrätt. Till Tanzanias nationaldag tipsade vi om Kande za nazi – majs och bönor i kokosmjölk och Chapati. Sedan var det Afghanistans nationaldag och vi förmedlade recept på Qabili palau – Afghanistans nationalrätt. Samma dag firades Nederländerna och dess kung med explosion av orange kanske åt några även Stamppot – en nederländsk nationalrätt.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 29 april
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.
– Dansens dag, eller den internationella dansdagen*. Det är hälsosamt att dansa – rena hälsokuren faktiskt. Dagen firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag, han föddes den 29 april år 1727. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang. Kalvdans en svensk dessertklassiker kan passa denna dag.
– Golden week börjar (Japan). Golden week, gyllene veckan, är fyra nationella högtider på rad på sju dagar i Japan.


Lördag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborsfirandet inleder sommarhalvåret. En varmrätt som kan tillagas i förväg och bara värmas på är en Auberginegratäng med mozarella och parmesan.
– Återföreningsdagen, Vietnam*
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död.


Söndag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck skriver en bok om Första majs historia.
Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Beltane – fruktsamhetens högtid (wiccaner)
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.
Mors dag – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien som firar första söndagen i maj.
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg.


Måndag 2 maj
– Thnahto – de dödas vilodag, syrisk ortodoxa. Detta är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor.
– Annan dag påsk (ortodoxa)


Tisdag 3 maj
Polens nationaldag* – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för 224 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvark och russin passa bra.
Internationella dagen för pressfrihet (FN) – Dagen är till för att uppmärksamma de som arbetar för en fri press, utvärdera hur pressfriheten ser ut i olika länder, understryka vikten av att värna om pressfrihet och för att hedra journalister som mördas, kidnappas eller utsätts för våld i sitt yrkesutövande. Pressad högrev kan passa på pressfrihetens dag.


Onsdag 4 maj
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över.
Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (muslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj.


Torsdag 5 maj
Frihetsdagen, Bevrijdingsdag*, firas i Nederländerna till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget. Vi tipsar om en meny vi fått rekommenderad av nederländska Maartje: Grönsakssoppa med vermicelli, grönsaksgrytan Hutspot med korv och den himmelska efterrätten Hangop med yoghurt, grädde, päron och jordgubbssås.
Kodomo no hi, Barnens dag i Japan*. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.
– Internationella kebabdagen*
Kristi himmelsfärd (katoliker, protestanter). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp i himlen. På vissa platser i Sverige firas dagen genom att man beger sig ut i natten tidigt på morgonen för att lyssna på göken som gal (så kallad gökotta). Till gökottans utflykt i naturen kan Krabbelurer eller tomteplättar passa bra.
Folknykterhetens dag. Här tipsar vi om alkoholfri Cosmopolitan-drink.


Fredag 6 maj
– Djurdjevdan/Ederlezi*, vårfest (4 dagar) södra Balkan (romer). Sankt Görans dag är känd som Djurdjevdan i forna Jugoslavien. Det är en syd-slavisk religiös högtid som firas den 6 maj enligt den gregorianska kalendern (den 23 april enligt den julianska kalendern). Dagen är en av de viktigaste högtiderna för romer från Balkan. Den firas av såväl kristna som muslimska romer. Högtiden förknippas med vårens ankomst och liljekonvaljer är en viktig symbol denna dag.


Lördag 7 maj


Söndag 8 maj
Mors dag i Sydkorea (föräldrarnas dag) *
Mors dag i Anguilla, Antigua och Barbuda, Aruba, Australien, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgien, Belize, Bermuda, Bonaire, Botswana, Brasilien, Brunei, Filippinerna, Kanada, Kambodja, Chile, Colombia, Kuba, Curaçao, Cypern, Danmark, Dominica, Ecuador, Estland, Etiopien, Fiji, Finland, Ghana, Grekland, Grenada, Guyana, Honduras, Hong Kong, Island, Indien, Italien, Jamaica, Japan, Kenya, Kina, Lettland, Liberia, Liechtenstein, Macau, Malaysia, Malta, Nederländerna, Nya Zeeland, Pakistan, Papua New Guinea, Peru, Puerto Rico, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Samoa, Singapore, Saint Martin, Slovakien, Sydafrika, Sri Lanka, Surinam, Schweiz, Taiwan, Tanzania, Tjeckien, Tonga, Trinidad och Tobago, Turkiet, Tyskland, Uganda, Ukraina, USA, Uruguay, Vietnam, Venezuela, Zambia, Zimbabwe, Österrike. Dessa länder firar Mors dag den andra söndagen i maj.


Måndag 9 maj
Europadagen* – Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Det var den 9 maj 1950 som den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa. Det blev grunden för EU. Så på Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *