Högtider att uppmärksamma från 8 till 18 april

Romerna firar nationaldag i dag fredag och bjuder in till nationaldagsfirande 8 april och i Japan firas Buddhas födelsedag, Hanamatsuri, med örtteet ama-cha. I dag firas även ett av flera hinduiska nyår och på onsdag firas ännu fler nyår på olika håll i Asien. Ett antal matrelaterade dagar finns att uppmärksamma som lakritsens, surdegens och linssoppans. Fyra nationaldagar finns också i kalendern de närmsta tio dagarna.

Pannacotta med lakritsbär Foto: Caroline Maino

Pannacotta med lakritsbär
Foto: Caroline Maino

 

I veckan som gått har vi berättat att Kärlekens dag gott kan firas med en kärleksmumskaka  samt om Morotens dag och förmedlat ett recept på Morotsslantar med crème fraiche . I Kina har det varit Quingmingfestival och säkert har en del Zongzi ätits. Vår gästbloggare Florence Wetzel skrev om en lagom svensk smörgås. Anette Lundqvist, barnmorska och doktorand, har funnit att Gravida får i sig för lite D-vitamin.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 8 april
Romernas nationaldag – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här är ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag. Se här hur dagen firas på olika håll i Sverige i år 2016.
Hanamatsuri – Buddhas födelsedag (japanska buddhister). I japansk buddhism firas Buddhas födelsedag denna dag. Hanamatsuri betyder ordagrant blomfestivalen och många går till templen för att dekorera buddhafigurerna med vackra blommor och dricker örtteet ama-cha.
– Chaitra – ett av flera hinduiska nyår. I dag är nyårsdagen år 1938, enligt den hinduiska sakakalendern. Denna kalender skapades av en kung vid namn Shalivahan år 78 och är Indiens officiella kalendern. En viktig symbol under firandet är att resa ”gudhis” som är speciellt utsmyckade bambupinnar, berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 9 april
Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går även att göra i ugn hemma.
– Internationella gin & tonic-dagen*


Söndag 10 april


Måndag 11 april


Tisdag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat ochoch här recept på desserten pannacotta med lakritsbär. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
Surdegsdagen* – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Kenneths surdegsbröd kan vi också rekommendera.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin. Varför inte göra en Röd linssoppa med sval citronyoghurt?
– Gatubarnens dag* Consortium for Street Children (CSC) – Fler än 150 miljoner barn bor på gatan. CSC, en förening för ett sextiotal organisationer som engagerar sig för gatubarns rättigheter, organiserade den 12 april 2011 den första internationella dagen för gatubarn. Denna dag vill ge en röst åt en av de mest missgynnade och osynliga barngrupperna i världen. Dagen ska firas över hela världen: av gatubarn i Marocko, Uganda, Etiopien och Indien såväl som av skolbarn i Irland och politiker i Tanzania och Storbritannien.


Onsdag 13 april
– 13-15 april Song Kran – nyår*. firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Läs om hur Johan Bünger firade nyåret  med sin kambodjanska familj 2015. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba. Kultursmakarna förmedlar även ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Vaisakhi – skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Bisket Jatra/Navavarsha – nyår i Nepal. Den nepalesiska kalender är en hinduisk månsolkalender som är ungefär 56,7 år före den gregorianska (västerländska) kalendern. Det innebär att det blir år 2073 i Nepal i år. Nyåret firas lugnt och stilla i landet utom i Bhaktapur, en stad utanför huvudstaden Katmandu, där det firas stort.
 


Torsdag 14 april


Fredag 15 april
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr. 


Lördag 16 april
Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm med olika japanska aktiviteter och uppträdanden, arrangeras av japanska föreningen. I Botaniska trädgården i Göteborg firas Hanami den 24 april i år. Laga körsbärsblommeris dagen till ära.


Söndag 17 april
Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900.


Måndag 18 april
Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller sås, äts ofta i Zimbabwe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *