Gravida får i sig för lite D-vitamin

Nästan en tredjedel av gravida kvinnor har lägre halter av D-vitamin i blodet än vad som är rekommenderat. Genom att äta mer D-vitaminrika livsmedel eller kosttillskott och få mer sol på sig går bristen att åtgärda. Samtidigt upplever de att de får otillräcklig information inom mödravården.
– Kostrådgivning inom mödravården måste vara tydligare, säger Anette Lundqvist som gjort en avhandling vid Umeå universitet.
Gravida får i sig för lite D-vitamin

Gravida får i sig för lite D-vitamin

– Gravida kvinnor är ofta ivriga att få veta om hälsosam kost för att inte riskera att äta något som kan skada det ofödda barnet, förklarar Anette Lundqvist som är barnmorska och doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

I en studie hon gjort intervjuades 23 kvinnor i mitten av graviditeten om sina erfarenheter av kostrådgivning och hur de hanterat sina kostförändringar.
– Vi fann att gravida kvinnor ofta upplever den kostinformationen som de får på mödravården som otillräcklig och motsägelsefull. De söker därför efter kostinformation på egen hand på internet, i tidningar och broschyrer samt bland släkt och vänner, säger Anette Lundqvist.

Forskningen tittade även på kostmönster under tidig graviditet. Av en enkät som 209 gravida kvinnor svarade på framgick bland annat att de flesta hade anpassat sin kost, medan fyra av tio också åt kosttillskott av D-vitaminer, vilket balanserade upp deras intag till rekommenderade mängder.

Alla hade för lite D-vitamin
Ingen av de gravida kvinnorna i undersökningens fick dock i sig rekommenderade mängder av folsyra och D-vitamin via kosten. Detta trots att kvinnorna delvis anpassat sin kost. När D-vitaminnivåerna i blodet mättes vid senare tillfällen hos samma grupp kvinnor, under och efter deras graviditet, hade var tredje person lägre nivåer än rekommenderat.

Anette Lundqvist, Umeå universitet

Anette Lundqvist, Umeå universitet

– En faktor som sågs påverka blodnivåerna av D-vitamin hos gravida kvinnor är antalet soltimmar och vi ser att blodnivåerna var högre på sommaren än på vintern. Däremot så ser vi att intaget av D-vitaminer via kost var stabilt låg över hela året. Här ser vi att kostrådgivning inom mödravården måste vara tydligare, säger Anette Lundqvist.

I sin forskning fann Anette Lundqvist också ett statistiskt samband mellan höga blodnivåer av det kroppsegna hormonet allopregnanolon och en hög viktuppgång hos gravida kvinnor.
– Mer forskning kring sambandet mellan allopregnanolon och viktuppgång hos gravida behövs, men de här resultaten talar för att det kroppsegna hormonet är inblandat i de komplexa mekanismerna vid viktökning under graviditet, säger Anette Lundqvist.

Anette Lundqvist kommer från Umeå. Hon är barnmorska och har arbetat både inom kvinnosjukvården på kvinnokliniken och inom mödrahälsovård samt staben för verksamhetsutveckling vid Västerbottens Läns Landsting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *