En lagom svensk smörgås

Florence Wetzel Foto: Flora Sugarman

Florence Wetzel
Foto: Flora Sugarman

Det är dags för macksnack. Generellt finns det bara ett slags smörgås som amerikaner äter till frukost, nämligen en enkel ägg- och ostmacka. Man brukar ha stekta ägg, flera ostskivor, och ibland bacon eller färsbiff på. Ofta i rostad fralla. Man väljer ketchup eller stark sås och salt eller peppar, eller både och. Sådana här mackor kan man hitta var som helst i USA.

Därför var det lite märkligt när jag först såg vilka slags smörgåsar svenskarna åt till frukost, nämligen en fralla eller en brödskiva med lite smör, ett par skivor ost och lite paprika eller gurka på. Inga ägg, och smörgåsen är ofta kall istället för varm. Pålägget såg extremt tunt ut, nästan snålt.

En lagom svensk smörgås Foto: Lena Ahlström

En lagom svensk smörgås
Foto: Lena Ahlström

Låt mig förklara. I USA har vi inget motsvarande ord för ”lagom”. Tvärtom har vi ett uttryck som lyder: ”Too much is never enough!” Oftast har vi en tjock trave pålägg, annars tycker vi att mackan ser ynklig ut. Jag tror att det är en vanefråga. Man har en bild i huvudet av hur mycket man behöver. Man har också en idé om hur det ska kännas i magen när man är mätt. Därför är en typisk svensk macka lite för stingslig för amerikaner.

Så var det för mig. Men med tiden som jag rest flera gånger till Sverige har min mage och hjärna lärt sig att en typisk svensk macka faktiskt räcker. Idag tar jag gärna en svensk macka och kaffe till frukost. Det är mättande och samtidigt inte för tungt. Det blev min första provsmakning av begreppet lagom. Den här upplevelsen har också präglat mitt liv i USA. Nyligen åt jag en typisk amerikansk ägg- och ostmacka, och den kändes oljig och för mustig, särskilt till frukost. Jag har alltså förändrats.

Två "open faced sandwiches" Foto: Lena Ahlström

Två ”open faced sandwiches”
Foto: Lena Ahlström

En annan grej om svenska mackor. Efter att jag hade läst färdigt Stieg Larssons Milleniumserie när den gavs ut på engelska pratade jag med min bonusdotter om böckerna. Vi konstaterade att böckerna var otroligt spännande och hade underbara karaktärer. Men vi undrade: Var det möjligt att svenskarna drack så mycket kaffe? Och vad sjutton var en ”open-faced sandwich,” som Larssons karaktärer åt hela tiden? I Amerika har mackor två skivor bröd. Det är det som gör en macka till en macka! Hur kan mackan behålla sitt pålägg utan två skivor bröd? Och hur kan man bli mätt med bara en skiva på?

När jag äntligen befann mig i Sverige fick jag se min första vanliga macka. Jag åt en för att hylla Stieg Larsson och uppleva den själv. Det var konstigt i början, men mitt perspektiv skiftade och jag förstod att en skiva räcker. Man känner smaken av pålägget bättre utan så mycket bröd. Det blev min andra avsmakning av konceptet lagom.

Påfundet lagom kan ju appliceras på så mycket mer än smörgåsar, men det var en bra utgångspunkt för mig. Det är en filosofi som jag kommer att fortsätta utforska under min tid i Sverige.

Stort tack till Lukas Bergman Häusler, min svenska-Skype lärare, som finslipade min svenska.

Florence Wetzel

Florence Wetzel bor i New Jersey, USA. Hon är författare och journalist. Som författare och recensent rör hon sig lätt mellan länderna och kan fortsätta sitt skrivande varhelst hon befinner sig. Miljön hon nu ofta söker sig till hittade hon först i svenska deckarförfattares böcker. I juni 2015 gjorde Kultursmakarna en intervju med Florence. Nu medverkar hon som gästskribent. Detta är hennes andra artikel. Här är hennes första artikel som gästskribent: Frukosten öppnade mitt sinne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *