Högtider att uppmärksamma från 1 april till 11 april

I dag 1 april är det många som skämtar och busar med varandra. Dessutom är det många hundra tusen som firar nyår – och det är inget aprilskämt. I Kina är det dags för Gravstädningsdagen Qingming. Kärlekens dag, morotens dito och flera andra högtider som Romernas nationaldag och två länders dito. Nästa helg är det även ytterligare ett nyår.

Poisson d´Avril - aprilfisk - som aprilskämt kallas i Frankrike. Foto: Grey Geezer

Poisson d´Avril – aprilfisk – som aprilskämt kallas i Frankrike. Här i form av en chokladfisk.
Foto: Grey Geezer

 

I veckan som gått har vi berättat att den kristna påsken firar livet, tipsat om en mustig lammragu till påsk samt den ryska desserten Pasha och den finska påskdesserten Memma. Vi har även tipsat om Härjes kolbullar på utflykten, Daal, indisk gryta med röda linser  och risrätten Biryani när Bangladesh hade nationaldag. När klockan och grillen ställdes fram föreslog vi Sesammarinerade biffspetten med smak av vitlök och ingefära. Författare och journalist Florence Wetzel från New Jersey, USA, gästspelade som skribent och berättade om frukosten som öppnar sinnet. Skrei med potatispuré och savojkål går ännu att göra eftersom skreitorsken ännu finns i butikerna. I går var det Amerikanska Jungfruöarnas nationaldag och förmedlade ett recept på Karibisk majssoppa. Vi berättade även att bra mat på jobbet är en god investering.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 1 april
Första april, firas i många länder* Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk)  till den man lurar på första april, kan väl fisk passa bra att äta just den 1 april – till exempel denna smarriga rätt, torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis.
Kah b-Nisan, Akitu, Assyriska nyåret. I år blir det år 6766.* Assyrier/syrier världen över firar nyåret Akitu. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. I Sverige lever idag cirka 100 000-120 000 assyrier/syrianer. Kultursmakarna kan tipsa om grönsaksrätten Tabuolle, och två varmrätter – Frike med kött, mandel och pinjenötter samt Auberginegryta med lamm.


Lördag 2 april
– Världsautismdagen (FN)


Söndag 3 april
– Kärlekens dag * – Kärlekens dag firas den 3 april varje år och dagen ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att sprida kärlek omkring oss.  En kärleksmumskaka förgyller säkert dagen.


Måndag 4 april
Senegals nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
Morotens dag*, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.


Tisdag 5 april


Onsdag 6 april


Torsdag 7 april
– Jungfru Marie bebådelsedag (ortodox). Kallas även Herrens bebådelse eller Marie Bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. (Den 7 april enligt den julianska kalendern, den 25 mars gäller för den Gregorianska kalendern)
Mors dag i Armenien*.
– Regaip kandili (muslimer). Ångerns och förlåtelsens dag
– Världshälsodagen (FN)


Fredag 8 april
Romernas nationaldag – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här är ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.
– Hanamatsuri – Buddhas födelsedag (japanska buddhister). I japansk buddhism firas Buddhas födelsedag denna dag. Hanamatsuri betyder ordagrant blomfestivalen och många går till templen för att dekorera buddhafigurerna med vackra blommor.
– Chaitra – ett av flera hinduiska nyår. I dag är nyårsdagen år 1938, enligt den hinduiska sakakalendern. Denna kalender skapades av en kung vid namn Shalivahan år 78 och är Indiens officiella kalendern. En viktig symbol under firandet är att resa ”gudhis” som är speciellt utsmyckade bambupinnar, berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 9 april
Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003.
– Internationella gin & tonic-dagen*


Söndag 10 april


Måndag 11 april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *