Skrei med potatispuré och savojkål

Skreitorsk med potatispuré och savojkål Foto: Lena Ahlström

Skreitorsk med potatispuré och savojkål
Foto: Lena Ahlström

Det är fortfarande möjligt att hitta Skrei butikerna. När torsken blir könsmogen går den ner till norska kusten för att leka. Så länge man känner till har Skreien kommit till Lofotens övärld för att leka. Det sker under januari till april varje år. Då blir torsken en skrei. Varför köpa Skrei?

Skrei är norsk torsk när den är som bäst. Skrei har ett fastare, vitare och mer delikat kött. Skrei är ett kvalitetsmärke och har ett spårbart ursprung. Fisket av Skrei är hållbart och har fått grönt ljus från WWF. Skrei är också miljöcertifierad av MSC (Marine Stewardship Council) och KRAV.

6 personer
1,2 kilo skreitorsk eller torskrygg
1 liter vatten
1 dl salt
50 g smör

Potatispuré:
1,2 kilo mjölig potatis
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Sås:
3 schalottenlökar
1 msk smör
4 dl + ½ dl vatten
½ dl + 1 dl cham­pagne eller mousserande vin
2 ½ msk koncentrerad fiskfond
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 krm salt

Kål:
400 g savojkål
4 morötter
2 msk smör

1. Skär torsken i åtta bitar. Blanda vatten och salt i en bunke. Rör tills saltet lösts upp. Lägg torskbitarna i lagen och rimma i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Puré: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och pressa den med en potatispress tillbaka i kastrullen. Rör potatisen med mjölk, grädde och smör till en slät puré. Krydda med salt och peppar.

3. Sås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt 4 dl vatten, 2 ½ dl champagne och fond. Koka ihop tills hälften återstår.

4. Kål: Strimla kål och skala och strimla morötterna. Förväll dem i kokande lättsaltat vatten ca 1 minut . Häll av och skölj i kallt vatten. Fräs snabbt i smör strax före servering. Krydda med salt och peppar.

5. Ta upp och torka fisken på hushålls­papper. Bryn den i smör i en stekpanna och lägg den sedan i en ugnssäker form. Stek fisken mitt i ugnen ca 15 min, till 54 grader innertemperatur.

6. Red av såsen med mjöl utblandat i ½ dl vatten. Låt koka ca 3 min. Tillsätt ytter­ligare 1 dl champagne och grädde och låt såsen bli varm. Krydda med salt. Mixa till en skummig sås med mixerstav.

7. Servera fisken tillsammans med puré, kål och sås.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *