Majas Memma – finsk dessert i påsk

Memma

Majas Memma

– Ingen påsk utan memma eller mämmi som det heter på finska, säger Maja på kokaihop.se. Enklast är att köpa Fazers’ färdiga, men man kan faktiskt göra den själv. Jag serverar den med apelsinfiléer och en klick av min lättsockrade apelsinmarmelad.

8 personer
2 liter vatten
8 dl fullkorns rågmjöl
3 dl malt
1 tsk salt
1 dl sirap
1 msk hackade pomeransskal
1 msk syltade apelsinskal

Gör så här:
1. Värm vattnet till 60 grader. Vispa ner rågmjöl och malt. Svårt att få tag i men Maja hittade det i en affär som säljer öl- och vinsatser för hembryggning.
2. Håll temperaturen kring 60 grader i 3 tim. Det får absolut inte koka. Kan också ställas i ugn på svag värme. Kolla temperaturen.
3. Efter 3 tim tillsätt salt, sirap, pomerans- och apelsinskal. Koka under omrörning i 5-10 min. Bränns vid lätt.
4. Häll ”gröten” i ugnsfasta formar. Förr använde man näverkorgar och gräddade i vedeldade bakugnar i eftervärmen.
5. Grädda i 175 grader i minst 3 tim. Rör om var 15:e min de första 2 timmarna. Kolla att memman är genomgräddad, ganska fast i konsistensen och svart.
6. Servera med gräddmjölk. Maja serverar den med filéade apelsinklyftor och lättvispad grädde. Eller med en mjuk vaniljglasskula.
7. Gör detta kvällen innan: Blötlägg pomeransskalen över natten och skär bort det vita, som är beskt.

2 comments for “Majas Memma – finsk dessert i påsk

Lämna ett svar till Anne-Lise Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *