Saffransgranola med havreglass och en twist av lakrits

Denna rätt ingår i WWF:s, Världsnaturfondens, officiella meny till Earth Hour 2016 som Gröna kassen tagit fram i samarbete med Viktor Ingemarsson. Rätterna är helt växtbaserade.

Läs mer om WWF och Earth hour här på WWF:s sajt  och mer om Gröna kassen här.

Den här desserten är lätt att göra och går bra att förbereda och ta fram när det är dags för kvällens sista rätt.

 

Saffransgranola med havreglass. Foto: Gröna kassen

Saffransgranola med havreglass.
Foto: Gröna kassen

Ingredienser för 2 personer:
Granola:
1 dl pumpakärnor
4 dl havregryn
2,5 dl solroskärnor
1 dl kokos
0,5 dl linfrön
0,5 dl quinoaflingor
0,5 g saffran
2 msk rapsolja
1 msk agavesirap
1 krm salt
1 dl granatäppeljuice

Topping:
1 dl blåbär
4krm lakritspulver
5 dl havrevaniljglass eller sojaglass

Gör så här:
Börja med att blanda alla torra ingredienser förutom saffran i en bunke. Värm sedan upp granatäpplejuicen och tillsätt agavesirap, olja och saffran.
Häll vätskan över den torra blandningen och blanda noggrant.

Ta sedan fram en plåt och sprid ut den blivande granolan på bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175 grader i cirka 25 minuter.

När plåten har svalnat lägger du granolan i en bra förpackning som inte släpper in någon luft.
För desserten behövs bara 2 dl så resten får bli din nya favoritmüsli.

Lägg upp 1 dl saffransgranola per person på ett fat eller i en skål. Lägg till en eller ett par stora kulor med vaniljhavreglass och strö över ungefär 2 krm lakritspulver.
Toppa med blåbär.

WWF:s kommentar:
Basen i det här receptet är havregryn, ett väldigt klimatsmart livsmedel. Eftersom receptet innehåller quinoa finns det även protein i denna efterrätt, något att tänka på när man sätter ihop sin kost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *