Asiatisk pumpasoppa med bönragu

Denna rätt ingår i WWF:s, Världsnaturfondens, officiella meny till Earth Hour 2016 som Gröna kassen tagit fram i samarbete med Viktor Ingemarsson. Rätterna är helt växtbaserade.

Läs mer om WWF och Earth hour här på WWF:s sajt  och mer om Gröna kassen här.

Ingredienser 2 personer:

Asiatisk soppa med bönragu. Foto: Gröna kassen

Asiatisk soppa med bönragu.
Foto: Gröna kassen

Soppan
200 g sötpotatis
250 g butternutpumpa
100 g lök
30 g ingefära
2 st vitlöksklyftor
8 st limeblad
1 tsk gurkmeja
1/2 st mild chili (eller efter smak)
7 dl vatten
salt
rapsolja
Bönröra:
140 g vita stora bönor (koka själv eller använd färdiga)
1 st tomat
1 st kruka koriander (valfritt, smakar fin fint utan också.)
svartpeppar
salt
1/2 dl solroskärnor
1 dl groddar
1 tsk lime juice
 1dl havre-creme fraiche
Gör så här:
Soppan
Skala och hacka både potatisen och pumpan. Hacka även övriga ingredienser och fräs dem tillsammans i lite rapsolja eller kokosolja. När det fått bryna lite häller du på vattnet och låter soppan koka i cirka 20 minuter. Allt ska mjukna och därefter tar du antingen en mixerstav eller en blender och mixar soppan slät. Smaka av soppan med lite salt för få fram smakerna.
Bönröran
Dela tomaten och skär den i tunna bågar. Hacka ner koriandern och blanda alla ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera i djup tallrik och börja med att forma ett litet torn av bönröra på varje tallrik. Häll sedan i soppan försiktig så tornet inte välter.
Ringla över någon tesked rapsolja och lägg en klick havre-creme fraiche bredvid din bönragu.
Som kronan på verket kan du sätta en liten kvist koriander på toppen.
WWF:s kommentar:
Ett klockrent recept ur klimatperspektiv. I släta soppor kan man även smyga ned till exempel en halv lök som är på väg att bli gammal, ett bra sätt att undvika matsvinn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *