Högtider att uppmärksamma från 12 till 22 februari

Alla dagar borde väl vara alla hjärtans dag – på söndag är det i alla fall Alla hjärtans dag! Hinduerna uppmärksammar guden Shiva och Mahayannabuddister minns Buddah dessutom finns fem nationaldagar i kalendern. De som älskar geléhallon kan få sitt lystmäte på måndag. Allvarligare dagar är de för social rättvisa och modersmål.

 

Fair trade-rosor till Alla hjärtans dag.

Fair trade-rosor till Alla hjärtans dag.

 

I veckan som gått har vi noterat att det var Samernas nationaldag och tipsat om Suovas med svamp och grädde och  Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis  samt blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon. Så var det också Grenadas nationaldag  och vi föreslog  nationalrätten oil down, en mustig gryta. Karneval har firats på många håll i världen Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst är perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta traditionella karnevalsbakverk. Sedan följde fettisdagen med semlor och vi publicerade ett recept på 26 semlor.
Samma dag var det Internationella pannkaksdagen med pannkaksloppet, och vi tipsade om smaskiga polska pannkakor med kvark och russin. Nyår har det firats i bland annat i Kina som firar Lunar  där det även blev apans år. Japan har firat nationaldag och säkert har några ätit sukiyaki .

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 12 februari
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.


Lördag 13 februari


Söndag 14 februari
Alla hjärtans dag* – kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken… Du kan även laga en enklare favorit, Förälskade räkor
– Mors dag i Norge, firas andra söndagen i februari.


Måndag 15 februari
Serbiens nationaldag*. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat. Uppmärksamma dagen med hejdukarnas kebab, Ćevapčići,  och en sachertårta.
– Kyndelsmässodagen, firas 40 dagar efter Jesus födelse (ortodoxa). Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 2 februari då dagens firas enligt Gregorianska kalendern).
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
Geléhallonens dag*. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.


Tisdag 16 februari
Litauens nationaldag*. Efter den tyska ockupationen under första världskriget och Rysslands nederlag blev Litauen självständigt den 16 februari 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och Vilnius blev nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på litauiskt vis. En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa). En annan typisk litauisk rätt är Šaltibarščiai – en kall vegetarisk rödbetssoppa som äts tillsammans med potatis som förrätt, Balandeliai-kåldolmar till huvudrätt. Och till kaffet kan man tänka sig en Tinginys.


Onsdag 17 februari
Kosovos nationaldag*


Torsdag 18 februari
Gambias nationaldag*. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta, bra för den som vill fira nationaldagen.


Fredag 19 februari


Lördag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa*. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Söndag 21 februari
Internationella dagen för modersmål * (FN)


Måndag 22 februari
Saint Lucias nationaldag*. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.
Lyktfesten till andarna avslutar nyårsfirandet i Kina, Sydkorea och då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *