Risotto med karljohansvamp

Risotto Foto: Rainer Zenz

Risotto
Foto: Rainer Zenz

Risotto kan serveras som förrätt, huvudrätt eller som tillbehör till en huvudrätt.

4 personer:

3 dl arborio- eller avorioris
1 gul lök
25 g torkad karljohansvamp
ca 0.9-1.1 liter svampbuljong (på fond eller tärningar)
ca 1 dl av blötläggningsvattnet från svampen
2 msk olivolja
50 g smör
100 g riven mild ost
1 dl riven parmesanost

Gör så här:

  1. Lägg den torkade svampen i en skål och täck med vatten. Låt svampen ligga i blöt i 30 minuter. Sila av och spar blötläggningsvattnet. Skär svampen i små bitar.
  2. Hacka löken. Värm upp oljan i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg.
  3. Rör ner ris och svamp. Häll i hälften av svampbuljongen och koka långsamt utan lock i 25-30 minuter. Rör om och späd kontinuerligt under koktiden med buljong och blötläggningsvatten. Blanda i smör, ost och parmesan och servera den härliga krämiga risotton.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *