Högtider att uppmärksamma från 8 till 18 januari 2016

Den ortodoxa julen firas i dagarna och berberna firar nyår i veckan som kommer. På måndag är det myndighetsdagen i Japan. Samma dag som traditionen säger att man kastar ut julen i Sverige – på Knutdagen den 13 januari firar ortodoxa nyårsafton. På torsdag firar hinduer Makara Sankranti,solens inträde i Stenbockens tecken.

På söndag, den 10 januari, är sista chansen att berätta begreppet heder innebär för dig – och därmed ha möjligheten att få två biljetter till Fadimegalan på Berns den 17 januari. Skriv några rader om vad du lägger i begreppet ”heder”. Maximalt 100 ord. Skicka ditt tävlingsbidrag senast den 10 januari på mejladressen info@kultursmakarna.se. Läs mer om Fadimegalan här.

 

Fira myndighetsdagen i Japan med sushi. Här lyxiga bitar från Sticks´n´sushi

Fira myndighetsdagen i Japan med sushi. Här lyxiga bitar från Sticks´n´sushi i Köpenhamn.

I veckan som gått har vi berättat att det närmare 40 möjligheter att fira nyår under 2016. Vi har tipsat om att Burmas nationalrätt är Mohinga – nudelsoppa med havskatt och att ris- och fiskfrittisar kan passa till. Vi har berättat lite om den ortodoxa julen och tipsat om rätter att fira etiopisk ortodox jul med; kycklinggrytan Doro Wat och till det injera, ett tunt poröst surdegsbröd .

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 8 januari


Lördag 9 januari


Söndag 10 januari


Måndag 11 januari
Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen sushi.


Tisdag 12 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2966. I Algeriet firas berbernas nyårsafton, Yennayer, den 12 januari och det blir år 2966 enligt berbernas tideräkning när den julianska kalendern räknar år 2016. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk. Fira Yennayer med en smaskig couscous med kyckling


Onsdag 13 januari
Tjugondedag Knut*, Sverige.
– Nyårsafton (ortodoxa)* – Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.


Torsdag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2966. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Makara Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under  Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*


Fredag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.


Lördag 16 januari


Söndag 17 januari


Måndag 18 januari
– Martin Luther Kings dag i USA*. ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter.” Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *