Högtider att uppmärksamma från 30 december 2015 till 11 januari 2016

Snart är det nytt år och vi skriver 2016 – sugen på att fira fler nyår? eller missar du det i morgon? Då kan du satsa på något av de närmare 40 möjligheter att fira nyår under 2016 som Kultursmakarna har hittat.  Redan på nyårsdagen kommer ett, Shougatsu, det japanska nyåret. Missade du att fira jul…? Häng inte läpp för det utan fira den ortodoxa julen i stället, den börjar på trettonhelgen.

Champagne tycker många om att fira högtider med. Foto: Caroline Maino

Champagne tycker många om att fira högtider med.
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi glatt oss åt att det blir ljusare nu när vi passerat vintersolståndet.och berättat att miljoner firar Kwanzaa samt förmedlat recept på en krämig julkaka från Böhmen med mycket vallmo. Missa inte att skicka in vad begreppet heder innebär för dig – du har chans att få två biljetter till Fadimegalan på Berns den 17 januari.

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Onsdag 30 december


Torsdag 31 december
– Nyårsafton – enligt den gregorianska tideräkningen, det vill säga den tideräkning som de flesta av jordens länder använder. I Sverige, liksom i många länder, firas kvällen med familj eller vänner, med god mat och fyrverkerier vid tolvslaget. Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet. Men det finns många fler nyår i världen – nästan varje månad infaller ett nyår. Eftersom människor runt om i världen följer olika kalendrar firar inte alla nyår samtidigt. Kultursmakarna har gjort en översikt – med närmare 40 möjligheter att fira nyår under 2016.


 

2016


Fredag 1 januari
– Maria, Guds moder (katolsk)*.
Shougatsu, det japanska nyåret*. Under det japanska nyåret som pågår från den 1 till 2 januari hälsar människor varandra med ”ake-mashite-omedetou-gozaimasu” som betyder Gott Nytt år. På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord. Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje rätt har en symbolisk innebörd. Här är recept på några rätter som alla är enkla att tillaga – Datemaki, Kuromame och Namasu.
– Internationella pizzadagen* – testa Sardenaira, en traditionell pizza från Ligurien i norra Italien, eller Knäckepizza på Leksandsbröd.
Sudans nationaldag*. Landet firar självständighet från Storbritannien 1956.
Haitis nationaldag*
Kubas nationaldag* (1 januari 1959 tog Fidel Castro makten)


Lördag 2 januari


Söndag 3 januari


Måndag 4 januari
Burmas (Myanmar) nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien deklarerad 4 januari 1948. Fira med Mohinga – burmesisk nudelsoppa med havskatt och gör Ris- och fisk-frittisar som tillbehör.


Tisdag 5 januari
– Guru Gobind Singhs födelsedag (sikher)*. Han föddes år 1666 och var sikhismens tionde guru och ledare.


Onsdag 6 januari
– Epifania/Theofania/Trettondedag jul* är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop. I samband med det utförs den stora vattenvälsignelsen (se även 19 januari då ortodoxa firar högtiden)
– Julafton (ortodox) *– för ortodoxa som följer den julianska kalendern infaller julafton den 6 januari.


Torsdag 7 januari
– Juldagen – Kristi födelse enligt Julianska kalendern (ortodox)*.Under juldagen firar kristna att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Enligt Bibeln föddes Jesus i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att markera platsen för hans födelse. (Julianska kalendern). Det finns flera ortodoxa kyrkor som firar julen vid denna tid:
* Armeniska apostoliska kyrkan
* Grekisk-ortodoxa kyrkan
* Rysk-ortodoxa kyrkan
* Finska ortodoxa kyrkan
* Syrisk-ortodoxa kyrkan
* Serbisk-ortodoxa kyrkan
* Bulgarisk-ortodoxa kyrkan
* Eritreansk-ortodoxa kyrkan
* Etiopisk-ortodoxa kyrkan – kallas Ganna. Traditionellt äts Doro Wat – etiopisk kycklinggryta och Injera – etiopiskt surdegsbröd.
* Koptisk-ortodoxa kyrkan


Fredag 8 januari


Lördag 9 januari


Söndag 10 januari


Måndag 11 januari
Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen sushi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *