Krämig julkaka från Böhmen med vallmo

Böhmen är ett historiskt landskap och tidigare kungarike, nu i västra Tjeckien. Huvudstad i Böhmen, liksom i Tjeckien, är Prag. Här förmedlar vi receptet på en julkaka med vallmo – en dröm för den som gillar kladdkakor. Den lär vara populär just vid jultid och ska innehålla mycket vallmo, men inget mjöl.
Det böhmiska köket – det vill säga köket i den västra delen av dagens Tjeckien, är framför allt besläktat med det österrikiska och det ungerska köket. Det är även besläktat med köken i sydtyskland, Sachsen och Schlesien. I det bördiga Böhmen har det alltid varit gott om frukt, grönsaker, bär, svamp, vilt och fisk, vilket ha avtecknat sig på matsedeln i området. Enligt legenden ska förfadern Čech ha sagt om Böhmen att det är ett land som flyter av mjölk och honung.
Efterrätter finns det ett överflöd a och de böhmiska bakverken har haft stort inflytande på det österrikiska köket. Ofta används vallmo och plommonsylt eller plommon. Även persikor och aprikoser som frodas i varmare delar av landet används ofta i rätter.
När jag har gjort denna kaka har jag slutat lägga i russin och funderar i stället på att lägga i nötter, till exempel valnötter.
Böhmisk julkaka med mycket vallmo Foto: Caroline Maino

Böhmisk julkaka med mycket vallmo
Foto: Caroline Maino

Böhmische Weihnachtstorte (Mohntorte), ingredienser:
200 g smör
200 g socker
1 nypa salt
6 äggulor
200 g mald vallmo alternativt hel vallmo som får puttra i vatten i 30-40 minuter. Sila sedan av vattnet och kör i matberedare eller med stavmixer tills det blir en smet. Det går också att använda 350 g bakfärdig vallmoblandning/fyllning (till exempel från dr Oetker).
50 g russin eller 50 g valnötter
100 g riven mörk blockchoklad
6 äggvitor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör, socker, salt och äggulor till en smet
Tillsätt vallmon, russinen alternativt valnötter och chokladen.
Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ner dem i smeten.
Häll i en smord form med löstagbar botten. Baka i ugn på 175 grader i cirka 45-50.
Pudra över florsocker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *